Ηλεκτρονικός υπολογισμός περαίωσης

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 11:48

Τη δυνατότητα αυτόματου υπολογισμού του φόρου της περαίωσης, αλλά και εκτύπωσης του σχετικού απογραφικού δελτίου - εκκαθαριστικού, παρέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις επιθυμούν να «κλείσουν» τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις, των χρήσεων 2000 - 2006.

Οι υπόχρεοι μάλιστα θα μπορούν να προσκομίσουν το εν λόγω εκκαθαριστικό στην αρμόδια ΔΟΥ για την υπογραφή της σχετικής πράξης αποδοχής, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 9 της ΠΟΛ 1130/2008, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2008 για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Η πρόσβαση στη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και εκτύπωσης του απογραφικού δελτίου - εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης, που έθεσε ήδη σε παραγωγική λειτουργία τη ΓΓΠΣ, μπορεί να γίνει από τους δικτυακούς τόπους www.gsis.gr και www.taxisnet.gr με την επιλογή «Περαίωση Ανέλεγκτων Φορολογικών Υποθέσεων».

Επισημαίνεται ότι για τη χρήση της υπηρεσίας υποβολής είναι απαραίτητη η απόκτηση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, εάν φυσικά κάποιος δεν είναι ήδη πιστοποιημένος χρήστης και ως εκ τούτου χρειάζεται νέους κωδικούς.

Στο σύστημα TAXISnet μπορεί να πιστοποιηθεί κάθε φορολογούμενος, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρει ακολουθώντας τη διαδρομή: www.taxisnet.gr - «Εγγραφή νέου Χρήστη».

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς ή τους έχουν χάσει, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι απαιτείται χρονικό διάστημα τριών έως πέντε εργασίμων ημερών από την υποβολή της φόρμας εγγραφής ή την αίτηση επαναχορήγησης κωδικών μέχρι την παραλαβή των κωδικών τους.

Ωστόσο για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο υποστήριξης της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] (ή στο τηλεφωνικό κέντρο 210-48.02.552).

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούν, θα πρέπει να καταβάλουν από 1.400 ευρώ έως και 4.200 ευρώ ως ελάχιστο ποσό φόρου εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση, για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 9.000.000 ευρώ (μέχρι ελεγκτικής αρμοδιότητας των ΠΕΚ), ενώ δεν υπάγονται σε αυτή οι εκδότες - λήπτες πλαστών στοιχείων, καθώς και οι εκδότες εικονικών και λήπτες εικονικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή.

Με βάση εξάλλου τις διατάξεις του νόμου τα ποσά του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ που περιλαμβάνονται στο Μηχανογραφημένο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, όπως και των τυχόν προστίμων ΚΒΣ που αφορούν τις «περαιούμενες» ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία, καταβάλλονται ως εξής:

α) όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι μέχρι 25.000 ευρώ, σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των 500 ευρώ.

β) όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 25.000 και μέχρι 60.000 ευρώ, σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.

γ) όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 60.000 ευρώ, σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα