Ιράν: Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 12:48

Τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατηγόρησε το Ιράν για την παγκόσμια οικονομική κρίση, λέγοντας ότι η «ηγεμονική» φύση της αμερικανικής οικονομίας επηρέασε και τις άλλες οικονομίες.

Μιλώντας στο περιθώριο σύσκεψης στο Καζακστάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, είπε ότι «ήταν ώρα για τη δημιουργία ενός υγιούς διεθνούς οικονομικού συστήματος» για τον περιορισμό της επίδρασης της οικονομίας των ΗΠΑ σε άλλες οικονομίες του κόσμου.

«Η οικονομική κρίση στην Αμερική είχε άμεση επίδραση στις οικονομίες άλλων χωρών», είπε ο Μοτακί.

«Πιστεύουμε ότι αυτή (η κρίση) προκλήθηκε από τις κινήσεις επιβολής ηγεμονικής οικονομίας σε άλλες οικονομίες».

Το Ιράν έχει διαφορές με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης εξ αιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, το οποίο – όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη – είναι για πυρηνικούς σκοπούς, αλλά η Δύση εκφράζει φόβους ότι έχει σκοπό την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν λέει ότι θα επιβιώσει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε σχέση με άλλες χώρες επειδή η οικονομία του έχει αναπτυχθεί πιο ανεξάρτητα από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ωστόσο οι οικονομολόγοι διαφωνούν, λέγοντας ότι το Ιράν δεν μπορεί να μείνει ανέπαφο από μια πιθανή παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση εξ αιτίας της εξάρτησής του από τα πετρελαϊκά αποθέματα για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του.

«Δυστυχώς μόνο μία οικονομία στον κόσμο συνεχίζει να έχει έσοδα όταν σε άλλα μέρη του κόσμου υποφέρουν από την κρίση», είπε ο Μοτακί αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος να γλυτώσει κανείς από όλο αυτό είναι ένα δίκαιο οικονομικό σύστημα», κατέληξε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα