«Μεγαλύτερη η αντοχή της Ελλάδας στην κρίση»

Συμφωνία στην Ε.Ε. για τα μέτρα κατά της κρίσης
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 14:40
UPD:15:06

Υφιστάμεθα τον αντίκτυπο της κρίσης, ωστόσο δείχνουμε μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική και αντοχές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

«Η κατάσταση πάντα συγκριτικά είναι πολύ καλύτερη απ’ ό, τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε τα εργαλεία αλλά και τη βούληση να σπρώξουμε όσο περισσότερο στην κατεύθυνση της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι προϋπολογισμός δεν αλλάζει, «στο βασικό του τουλάχιστον πλαίσιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της φορολογικής πολιτικής και ότι «δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος».

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες

Ακούστε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή ευελιξία στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας.

«Υγιές» το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει υγιές και ανθεκτικό, έχει υγιείς βάσεις, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο σε τοξικά προϊόντα. Έχει όμως σαφώς επηρεαστεί από τις διεθνείς συνθήκες, σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Στο σημείο αυτό, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν θα επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τον προϋπολογισμό και τον Ελληνα φορολογούμενο.

Η Ελλάδα -υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- έχει υποστεί σε πολύ μικρότερη έκταση τους κραδασμούς της κρίσης, θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να επέμβουμε όποτε και αν χρειαστεί, στο πνεύμα των αποφάσεων που ελήφθησαν σε επίπεδο Ε.Ε..

Συμφωνία στην Ε.Ε. για τα μέτρα κατά της κρίσης

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και τη συνέχιση της ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαραίτητο τον συντονισμό σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ίδρυση μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε., καθώς επίσης η καθιέρωση τακτικής συνάντησης των εθνικών εποπτικών αρχών.

Επιπρόσθετα, τέθηκε και το θέμα των κινήτρων - αμοιβών - μπόνους των κεντρικών στελεχών τραπεζών και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να υπάρξει έλεγχός τους.

Συμφωνήθηκε επίσης, η Ε.Ε. μαζί με τους διεθνείς εταίρους, να επιδιώξει τη ριζική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος βάσει συγκεκριμένων αρχών.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ισλανδία που πλήττεται πολύ οξύτερα από τη διεθνή κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα