Τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη βελγική πρωτέυουσα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και τη συνέχιση της ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαραίτητο τον συντονισμό σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ίδρυση μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφορίων μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε., καθώς επίσης η καθιέρωση τακτικής συνάντησης των εθνικών εποπτικών αρχών.
Επιπρόσθετα τέθηκε και το θέμα των κινήτρων - αμοιβών - μπόνους των κεντρικών στελεχών τραπεζών και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να υπάρξει έλεγχός τους.
Συμφωνήθηκε επίσης, η Ε.Ε. μαζί με τους διεθνείς εταίρους, να επιδιώξει τη ριζική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος βάσει συγκεκριμένων αρχών.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ισλανδία που πλήττεται πολύ οξύτερα από τη διεθνή κρίση.
Η Ελλάδα -υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- έχει υποστεί σε πολύ μικρότερη έκταση τους κραδασμούς της κρίσης, θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Παρακολουθούμε στενά την κατασταση για να επέμβουμε όποτε και αν χρειαστεί, στο πνεύμα των αποφάσεων που ελήφθησαν σε επίπεδο Ε.Ε..
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι εκτίμησε πως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ξεπεράστηκε, αλλά όπως σημείωσε, η απαισιοδοξία που επιμένει στις αγορές, αντανακλά το φόβο για την «πραγματική» οικονομία.
«Πιστεύουμε πως η κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τραπεζικό και το χρηματιστηριακό, περιορίστηκε με τη δράση που ανέλαβαν τις λίγες τελευταίες ημερές η Αμερική και η Ευρώπη», δήλωσε ο Τρεμόντι και επεσήμανε:
«Αυτό που συνεχίζεται, είναι μια κρίση στην πραγματική οικονομία. Πιστεύουμε πως η αρνητική τάση στις αγορές αντανακλά όχι τόσο φόβο για τις καταθέσεις όσο δεδομένα σχετικά με την πραγματική οικονομία».