Προτάσεις Ουάσινγκτον και ΟΗΕ για τη φιλοξενία του νέου Μπρέτον Γουντς

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 11:10

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της Ουάσινγκτον να φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Στήριξη του γ.γ. του ΟΗΕ στην πρόταση της διεθνούς συνόδου.

«Ο πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει ότι θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο στο εγγύς μέλλον στην οποία θα συζητηθεί η παγκόσμια απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση, θα διατυπωθούν προτάσεις για να αποτραπεί μια τέτοια κρίση και για να διαφυλαχθεί το σύστημά μας της ελεύθερης αγοράς», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο πρόεδρος θέλει συμμετοχή και προτάσεις και από τις ανεπτυγμένες και από τις αναπτυσσόμενες χώρες σε αυτές τις συνομιλίες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία ή τον ακριβή τόπο διεξαγωγής της συνόδου.

Την ίδια ώρα, τη στήριξή του στη διεξαγωγή μίας διεθνούς συνόδου για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον Δεκέμβριο στην έδρα του ΟΗΕ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Ο κ. Μουν εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στη σύγκληση το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, μιας διευρυμένης συνόδου κορυφής της G8 /Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών για την παγκόσμια οικονομική κρίση και πρότεινε η σύνοδος να διεξαχθεί στον ΟΗΕ που αποτελεί «σύμβολο της πολυμέρειας».

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, με επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από τη γαλλική προεδρία, μετά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του προέδρου της Γαλλίας στο περιθώριο συνόδου για τη Γαλλοφωνία στο Κεμπέκ του Καναδά.

Η πρόταση διατυπώθηκε την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από το Κεμπέκ για το Καμπ Ντέιβιντ όπου θα είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

«Δηλώνω την αμέριστη υποστήριξή μου στην πρωτοβουλία σας ως προέδρου της ΕΕ να διεξαγάγετε μια έκτακτη διευρυμένη σύνοδο» της G8 για το θέμα αυτό, στην οποία θα μετάσχουν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γράφει ο Μπαν Κι Μουν.

«Πιστεύουμε και οι δύο ότι δεν περισσεύει χρόνος και για το λόγο αυτό προσυπογράφω την πρότασή σας για τη σύνοδο αυτή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. Με την προοπτική αυτή έχω την ευχαρίστηση να προσφέρω τις εγκαταστάσεις της γραμματείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη».

Ο Μπαν Κι Μουν στην επιστολή του αναφέρει ότι η διεξαγωγή της συνόδου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμβολο της πολυμέρειας, θα δώσει μια παγκόσμια νομιμότητα σε αυτή την προσπάθεια και θα αποδείξει τη συλλογική βούληση για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής και παγκόσμιας πρόκλησης».

Την ίδια ώρα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι Σαρκοζί και Μπαν Κι Μουν συμφώνησαν στη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, στη σύνοδο αυτή θα λάβουν μέρος η Ομάδα των Οκτώ (G8), οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική και αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο.

Αυτή η σύνοδος πρέπει να είναι «ένα νέο Bretton Woods», όπως δήλωσαν ο Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Τον Σεπτέμβριο ο Σαρκοζί είχε τονίσει ότι «είναι ανάγκη να αλλάξει ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα από τη βάση του, όπως έγινε στο Μπρέτον Γουντς μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τον Ιούλιο του 1944 μια συμφωνία υπογράφηκε στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς στο Νιου Χαμσάιρ, στην οποία δημιουργήθηκαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό και ορίστηκαν νέοι κανόνες για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στα μεγαλύτερα βιομηχανικά κράτη του κόσμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα