Κρίσιμο τεστ με δημοπρασία ομολόγων αξίας 2,1 δισ. ευρώ την Τρίτη

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 07:14

Κρίσιμο τεστ για τα επιτόκια αλλά και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία αποτελεί η δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων που πραγματοποιείται στην προσεχή Τρίτη 21 Οκτωβρίου, μεσούσης της κρίσης και με τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου να είναι ιδιαίτερα πιεστικές.

Το ύψος της δημοπρασίας ορίστηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με τη δυνατότητα που έχει το υπουργείο Οικονομικών να απορροφά και μη ανταγωνιστικές προσφορές (+40%), το τελικό ποσό που μπορεί να αντληθεί, φτάνει σε 2,1 δισ. ευρώ.

Με την επικείμενη δημοπρασία, το ύψος του δημόσιου δανεισμού θα υπερβεί το φράγμα των 40 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι τώρα, από τις αρχές του 2008, το Δημόσιο έχει δανειστεί περί τα 39 δισ. ευρώ. Το ύψος του δανεισμού φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει σε 43 δισ. ευρώ, λόγω των υπερβάσεων των ελλειμμάτων, ποσό που είναι κατά 4 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο του αρχικού στόχου, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο αποτελεί η έκδοση νέων ομολόγων με αυξημένα επιτόκια, που αυξάνουν αντίστοιχα το κόστος αποπληρωμής.

Τα αυξημένα επιτόκια επηρεάζουν ένα τμήμα του δημοσίου χρέους ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, ήτοι 43 δισ. ευρώ που είναι ο νέος δανεισμός που γίνεται αυξημένα επιτόκια, καθώς επίσης και ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, οι αποδόσεις των οποίων προσδιορίζονται ετησίως με βάση τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα επιβαρύνει τους τόκους με 450 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξομειώνεται ανάλογα με τις μεταβολές των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι το κονδύλι των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους φέτος, παρουσίασε υπέρβαση 800 εκατ. ευρώ, αφού από 10.500 εκατ. ευρώ, που ήταν ο στόχος, η τελική δαπάνη διαμορφώνεται σε 11.300 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου λόγω της κρίσης, έχουν διευρυνθεί σημαντικά τα spreads, έναντι των γερμανικών ομολόγων, εξέλιξη που αποτυπώνει το αυξημένο κόστος με το οποίο δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο, αναγκαζόμενο να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις, προκειμένου να καταστούν ελκυστικά τα ομόλογά του στους θεσμικούς επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, η τελευταία κρίση απέδειξε ότι οι τοποθετήσεις σε κρατικά χρεόγραφα, αποτελούν περισσότερο σίγουρες επενδύσεις, για τους θεσμικούς.

Στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία, στις 26 Αυγούστου 2008, το μέσο σταθμικό επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων είχε διαμορφωθεί στο 4,79%.

Αλλες δημοπρασίες

Εκτός των δεκαετών, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προγραμμάτισε και άλλες δημοπρασίες, έως το τέλος του 2008 και συγκεκριμένα:

Στις 18 Νοεμβρίου, θα γίνει επανέκδοση του τριετούς ομολόγου, με επιτόκιο 3,8% και λήξη 20 Μαρτίου 2011,

Στις 9 Δεκεμβρίου προγραμματίστηκε η επανέκδοση πενταετούς ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 4% και λήξης στις 20 Αυγούστου 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα