Σαρωτικές ρευστοποιήσεις στις αγορές

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 07:25
UPD:08:36
REUTERS/ANDREW KELLY

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Το τέρας του πληθωρισμού βρυχάται σκορπίζοντας τον πανικό στις διεθνείς αγορές και τρέποντας τους επενδυτές σε φυγή από το ρίσκο. Μετά τις σαρωτικές ρευστοποιήσεις το βράδυ της Τρίτης στη Wall Street, τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η Ασία με τα ταμπλό σε βαθύ κόκκινο. Τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών προμηνύονται ισχυρές αναταράξεις και στη γηραιά ήπειρο. 

Οι προσδοκίες για αισθητή αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή δεν επιβεβαιώθηκαν από τα χθεσινά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ο υψηλός πληθωρισμός αποδεικνύεται πολύ πιο επίμονος από ό,τι οι περισσότεροι προέβλεπαν. Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα ακόμη τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων - ένα φάρμακο με ισχυρότατες παρενέργειες. Η κυριότερη; Η ύφεση. 

Η Capital Economics και η Barclays τη θεωρούν λίγο - πολύ δεδομένη για την Ευρώπη, αλλά ενδεχομένως να μην την αποφύγουν ούτε οι ΗΠΑ, παρά τις εκτιμήσεις της JPMorgan για μία "ομαλή προσγείωση". Στην τελευταία έρευνα της Bank of America το ποσοστό των επενδυτών που περιμένουν ύφεση είναι το υψηλότερο από τον Μάιο του 2020, όταν ακόμη η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ρυθμούς Covid-19 και lockdown. 

Υπό τις συνθήκες αυτές χθες το βράδυ ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών έκανε βουτιά 4,3%. Απώλειες 1.276 μονάδων ή 3,9% για τον ιστορικό Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street και ακόμη μεγαλύτερη αιμορραγία για τον Nasdaq με τις τεχνολογικές μετοχές, που έκλεισε στο -5,16%. Απώλειες άνω του 10% και για το Bitcoin στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ενώ σε εκείνη των ομολόγων οι αποδόσεις ακολούθησαν την ανιούσα. 

Το σκηνικό το πρωί της Τετάρτης είναι παρόμοιο. Το σύνολο των ασιατικών χρηματιστηρίων είναι στο κόκκινο. Πτώση περίπου 2,5% καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο του Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας. 

Η Ευρώπη αναμένεται να ανοίξει επίσης με πτώση μεγαλύτερη του 2%. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα εκφωνήσει σήμερα την τρίτη ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οξύτατη ενεργειακή κρίση θα είναι πιθανότατα τα θέματα στα οποία θα θελήσει να εστιάσει. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα