ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προβλέψεις, προδιαγεγραμμένη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 15:53
UPD:16:01
REUTERS/DADO RUVIC

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου συνέβαλαν ώστε οι καταναλωτές να πάρουν μια μικρή ανάσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος. Εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% από τον ίδιο μήνα το 2021.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 0,1% και ο βασικός πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις σε ετήσια βάση ήταν για κέρδη 8% και 6%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 5% για τον μήνα, λόγω της διολίσθησης 10,6% του δείκτη βενζίνης. Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις αντισταθμίστηκαν από αυξήσεις αλλού.

Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε 0,8% τον Αύγουστο και τα έξοδα στέγασης, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκαν κατά 0,7% και κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης παρουσίασαν επίσης μεγάλη άνοδο, σημειώνοντας άνοδο 0,8% σε μηνιαία βάση και 5,6% από τον Αύγουστο του 2021. Οι τιμές των νέων οχημάτων αυξήθηκαν επίσης, αυξανόμενοι κατά 0,8%, αν και τα μεταχειρισμένα οχήματα μειώθηκαν κατά 0,1%.

Οι αγορές υποχώρησαν μετά την είδηση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street να υποχωρούν σχεδόν 350 μονάδες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα