ΟΤΕ: Ψηφιακοποίηση του ΕΣΥ Κύπρου αντί 46 εκατ. ευρώ

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 07:49
UPD:12:56

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Με διψήφιο ποσοστό αναπτύσσονται τα έσοδα του ΟΤΕ από υπηρεσίες – έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ενώ χθες ανακοίνωσε πως ανέλαβε την ψηφιακοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του υπουργείου Υγείας της Κύπρου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, με στόχο την αναβάθμιση, απλοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Κύπρου, με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Περιλαμβάνει τον λειτουργικό, επιχειρησιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του συνόλου των Δημόσιων Μονάδων Υγείας (νοσοκομείων και κέντρων υγείας).

Ο ΟΤΕ ξεκίνησε να δίνει έμφαση στον τομέα των ΤΠΕ με στόχο να κατακτήσει σημαντική θέση σε αυτόν πριν περίπου μια δεκαετία και σήμερα έχει αναλάβει να εκτελέσει δεκάδες μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι ΤΠΕ (ή όπως είναι ο διεθνής όρος Information and Communications Technology - ΙCT) αποτελούν πλέον στρατηγικό πυλώνα για τον Όμιλο, με τα έσοδα το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία) να σημειώνουν αύξηση 11,6%, ενώ τα έσοδα από system solutions που περιλαμβάνονται στα έσοδα από ΤΠΕ, την ίδια περίοδο αυξήθηκαν περίπου κατά 13%.

Το 2021 η αύξηση στα έσοδα από τις ΤΠΕ έναντι του προηγούμενου έτους ήταν 9,2% αντανακλώντας επίσης τη σημαντική αύξηση κατά 13% στα έργα system solutions. Να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, αυξήθηκαν 4,7%.

Ο ΟΤΕ αναφέρεται για πρώτη φορά συγκεκριμένα στις ΤΠΕ στην οικονομική έκθεση του 2017, καταγράφοντας αύξηση των εσόδων του τομέα 10% σε σχέση με το 2016.

Εκτιμάται ότι η συμβολή των ΤΠΕ στα έσοδα του ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς τα έργα που σχεδιάζει μόνον η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αγγίζουν τα 2 δις. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ).

Για το ελληνικό δημόσιο, ο ΟΤΕ έχει υλοποιήσει, μόνος του ή σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες, μερικά από τα πιο απαιτητικά έργα πληροφορικής των τελευταίων ετών, όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής, και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112».

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου ο ΟΤΕ αναλαμβάνει τη μελέτη εφαρμογής, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη, και την εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού και την υλοποίηση δύο πλήρως εξοπλισμένων ιδιωτικών data centers. Επιπλέον αναλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του συνόλου του περιφερειακού εξοπλισμού (PCs, laptops, tablets κλπ) και παράλληλα θα εκπαιδεύσει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό ως προς τη χρήση του εξοπλισμού και των επιμέρους υποσυστημάτων του πληροφοριακού συστήματος.

Το έργο στην Κύπρο έχει συνολική διάρκεια έως 16 έτη. Η ανάπτυξη των συστημάτων θα υλοποιηθεί εντός 2 ετών, με τον ΟΤΕ να αναλαμβάνει για 8 συν 5 χρόνια και τη λειτουργική υποστήριξή τους.

Στον ιδιωτικό τομέα επίσης ο ΟΤΕ έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας σειρά από μικρά και μεγάλα έργα, από τη δημιουργία υπερσύγχρονου Data Center για την Coca-Cola HBC για 28 χώρες και την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece, μέχρι τις εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις για επιχειρήσεις όπως η Eurobank, ο Όμιλος Ιασώ, ο Όμιλος Ξενοδοχείων Μήτση, η Mytilineos, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, κ.ά.

Στο εξωτερικό έχει πάνω από 30 ενεργά συμβόλαια για μεγάλους Οργανισμούς όπως ο eu-LISA, υπεύθυνος για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα