Κ. Μητσοτάκης - ΔΕΘ: Επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους

Πρόγραμμα στέγασης για νέους και αυξήσεις στις συντάξεις
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 08:04
UPD:10:00
Shutterstock

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Σειρά μέτρων, που δίνει έμφαση σε χαμηλόμισθούς και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, καθώς και το πρόγραμμα στέγασης για νέα ζευγάρια, εξήγγειλε χθες από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Όπως έγινε γνωστό, τον Δεκέμβριο θα δοθεί ξανά, όπως και πέρσι, επίδομα 250 ευρώ σε 2,2 εκατ. πιο ευάλωτους πολίτες.

Επίσης, την 1.1.23 θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις, που υπολογίζονται ότι θα λάβουν πάνω από 1,5 εκατ. δικαιούχοι και θα ανέλθουν σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 6%. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι τον Ιανουάριο ξεκινάει η συζήτηση για μια νέα αύξηση στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα ενεργοποιηθεί την 1η Μαΐου, του νέου έτους. 

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, στο εργασιακό και το ασφαλιστικό πεδίο, έχουν ως εξής:

Τον Δεκέμβριο

  1. Τον Δεκέμβριο, 2,3 εκατ. από τους πιο ευάλωτους πολίτες θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ. Το μέτρο αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.
  2. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) θα λάβουν μία ακόμα δόση.
  3. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα λάβουν μιάμιση δόση.
  4. Θα αυξηθεί το φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 σε 1.500 ευρώ. Για δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν έως 50.000 ωφελούμενοι.
  5. Από αύριο έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες, τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, θα απαλλάσσονται από το 40% των εισφορών αυτών των εργαζομένων. Για επιτηδευματίες και μικρομεσαίους, αν προκύψουν προσλήψεις, τότε δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο τον χρόνο.
  6. Μονιμοποιείται το 2023 η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Αυξάνει εισόδημα 2,2 εκατ. εργαζομένων.
  7. Καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά και συνταξιούχους. Ανακουφίζονται 3 εκατ. φορολογούμενοι. Στο Δημόσιο παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του ΤΠΔΥ. 
  8. Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τον ΔΤΚ. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, θα δουν αύξηση από την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης, εκτιμά ο πρωθυπουργός. 
  9. Για την στήριξη της οικογένειας, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.
  10.  Με την νέα χρονιά ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.  Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2023.
  11.  Πρόγραμμα στέγασης: Αφορά ειδικά τα νέα ζευγάρια. Πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους. Οι δράσεις ξεκινούν τον επόμενο μήνα.  Θα υπάρξει ανέγερση 8.150 κτίσεων σε φοιτητικές εστίες σε πανεπιστήμια Αττικής, Θράκης, Κρήτης, Μακεδονίας. Παράλληλα θα προκύψει ειδικό πρόγραμμα δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το Κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις Τράπεζες). Σκοπός είναι για 10.000 πολίτες έως 39 ετών να διασφαλίσουν δάνεια με ελάχιστο ή μηδενικό επιτόκιο. Θα μπορούν τα ζευγάρια να πληρώνουν έως 275 ευρώ το μήνα, ποσό μικρότερο από ενοίκιο. Σε περιοχές με κτίρια που θα πρέπει να αναβαθμιστούν.  Για 20.000 νέους οικονομική ενίσχυση 20.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ πρόσθετη ενίσχυση για κάθε προστατευόμενο μέλος και 7.000 ευρώ χαμηλότοκο δάνειο. Κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, υπό τον όρο της μακροχρόνιας ενοικίασης. Η Πολιτεία θα καλύπτει έως 40% της ανακαίνιση κλειστών οικημάτων. Θα υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής αντιπαροχής. Αδρανή περιουσιακά στοιχεία θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες κατασκευαστές.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα