Μέτρα στήριξης: «Δίχτυ προστασίας» απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια

Πάνω από 5% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 07:41
UPD:07:58
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Πρωτοβουλίες προσωρινού χαρακτήρα οι οποίες θα αρχίσουν να «ξετυλίγονται» άμεσα έως το τέλος του έτους αλλά και μόνιμες με εφαρμογή από το 2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με εξαίρεση το κόστος των επιδοτήσεων στο ρεύμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Βασικοί στόχοι των συγκεκριμένων παρεμβάσεων είναι η άμεση ανακούφιση των πολιτών, η διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και η τόνωση των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή έκρηξη και ακρίβεια.

EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Καθοριστικό ρόλο για την υιοθέτηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων έπαιξε η ικανοποιητική πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας το δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για την εφαρμογή τους. Μάλιστα όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το 2022 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 5%. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά προβλέπονταν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα φτάσει στο 3,1%.

Μέτρα άμεσης εφαρμογής

Σχεδόν διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας, στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους ως ανάχωμα στο υψηλό κόστος σε λιπάσματα και ζωοτροφές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα εφαρμοστούν έως το τέλος του 2022. Συγκεκριμένα:

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ το ύψος του επιδόματος για φέτος από 174 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε 1,3 εκατ. νοικοκυριά να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα. Μάλιστα όσοι πολίτες επιλέξουν να ζεσταθούν το χειμώνα με πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες μορφές,εκτός από το φυσικό αέριο, θα εισπράττουν διπλάσιο ποσό. Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα, όπου αυτό είναι εφικτό, για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου ή του ηλεκτρισμού με άλλες μορφές για τη θέρμανση τους. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί παρέμβαση με στόχο να μειωθεί το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους του καταναλωτές.

Από τον Οκτώβριο θα δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα στους καταναλωτές ρεύματος που εξοικονομούν ενέργεια. Αυτό που θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειδικά όσοι έχουν υψηλή κατανάλωση ρεύματος και έχουν καταφέρει να μειώσουν την κατανάλωση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, να λαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί, ωστόσο θα δίνει πλέον κάποιας μορφής «επιβράβευση» σε όσους καταφέρνουν να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Πρόνοια θα υπάρξει, όπως είπε ο πρωθυπουργός και για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο. «Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να την απορροφήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

·       Με στόχο των μετριασμό των αυξήσεων που καταγράφονται στις τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, οι αγρότες θα λάβουν επιδότηση συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ και 50.000 κτηνοτρόφοι θα μοιραστούν 89 εκατ. ευρώ.

·       Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή». Πιο συγκεκριμένα θα διατεθούν 140 εκ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

·       Θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου προγράμματος θα ανακοινωθούν από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης το επόμενο χρονικό διάστημα.

·       Επιπλέον 200.000 νέοι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα. Μάλιστα θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια  ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

·       Ως έμπρακτη αναγνώριση στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, διευθετείται η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, επεκτείνεται η μάχιμη 5ετία και αυξάνεται η νυχτερινή αποζημίωση. Παράλληλα, θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που είναι σε αποστολή.

 Από το 2023, πέρα από τις αυξήσεις άνω του 6% στις συντάξεις και του κατώτατου μισθού, θα υπάρξει αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου για 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει αύξηση 10% του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης στο σύνολο των αποδοχών τους.

Στο φορολογικό σκέλος:

·       Έως τον Ιούνιο του 2023 θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, τουρισμό, πολιτισμό και γυμναστήρια. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε έως το τέλος του 2022.

·       Παρατείνεται για δύο ακόμα χρόνια, έως και το 2024, η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές.

Παράλληλα, ξεκινά η αναμόρφωση του μισθολογίου για 600.000 δημόσιους υπαλλήλους με σκοπό να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2024.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα