Την πρόσκλησή της στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον διεκδικεί η Ισπανία

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 14:19
UPD:14:21

Σε έντονη διπλωματική δραστηριότητα επιδίδεται η Ισπανία προκειμένου να προσκληθεί στην οικονομική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελ Παϊς.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Λουίς Θαπατέρο έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης στο Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες και θα ζητήσει την υποστήριξή τους για την εξασφάλιση πρόσκλησης στη συνάντηση κορυφής της Ουάσινγκτον, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν στη συνάντηση μόνο τα μέλη της G8 -στην οποία δεν συμμετέχει η Ισπανία- συν τις αναπτυσσόμενες χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Θαπατέρο υποστηρίζει ότι η Ισπανία θα πρέπει επίσης να προσκληθεί, διότι είναι η «όγδοη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο».

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο υποστηρίζουν τη θέση της Ισπανίας, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ.

σημειώνεται ότι οι αμερικανο-ισπανικές θέσεις έχουν ψυχρανθεί από το 2004, όταν ο νεοεκλεχθείς τότε Θαπατέρο, απέσυρε τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα