Χ.Α.: Νέος δείκτης FTSE/Χ.Α. Liquid Mid

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 18:05

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) σε συνεργασία με τον οίκο FTSE (“FTSE”), τον παγκόσμιο πάροχο χρηματιστηριακών δεικτών, προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου Δείκτη για την ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά με την ονομασία FTSE/Χ.Α. Liquid Mid.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσμενή για τη διεθνή οικονομία και τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου ειδικότερα.

Στόχος της πρωτοβουλίας δημιουργίας του νέου Δείκτη είναι η ανάπτυξη των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στις εταιρίες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να αυξήσουν την αναγνωσιμότητα τους και να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών.

Όσον αφορά τους επενδυτές η δημιουργία του νέου δείκτη τους δίνει την δυνατότητα να εστιάσουν σε ένα τμήμα της αγοράς με αυξημένη ρευστότητα. Μακροπρόθεσμα η εν λόγω πρωτοβουλία αναμένεται να αποδώσει προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά.

Ο δείκτης FTSE/Χ.Α. Liquid Mid, θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα των είκοσι (20) πιο ρευστών μετοχών του υφιστάμενου Δείκτη FTSE/X.A. Mid 40.

Συγκεκριμένα, στο νέο δείκτη θα συμμετέχουν οι 20 πρώτες μετοχές της κατάταξης του δείκτη FTSE/X.A. Mid 40 με βάση την Αξία Συναλλαγών (χωρίς Πακέτα) – κατά φθίνουσα σειρά. Ο υπολογισμός του δείκτη FTSE/Χ.Α. Liquid Mid θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008, με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες,

Ο νέος δείκτης θα υπολογίζεται καθημερινά σε πραγματικό χρόνο και θα αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες που διέπουν τους δείκτες FTSE.

Στόχος δημιουργίας του νέου Δείκτη είναι σε πρώτη φάση, η εισαγωγή παράγωγων προϊόντων – Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και Δικαιωμάτων – και σε δεύτερη φάση, η έκδοση Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) επί του δείκτη λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Καπράλος, ανέφερε: “Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον οίκο FTSE με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Με το νέο Δείκτη στοχεύουμε να αναδείξουμε το πιο ρευστό τμήμα του υφιστάμενου Δείκτη FTSE/X.A. Mid 40 και να δώσουμε στους συντελεστές της αγοράς ένα ακόμη εργαλείο αναφοράς. Ο νέος Δείκτης θα αποτελέσει τη βάση νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων παρέχοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ένα ρευστό τμήμα της αγοράς με αποτελεσματικό τρόπο. Είναι στα σχέδια μας, όταν και οι συνθήκες της αγοράς ομαλοποιηθούν, η εισαγωγή Παράγωγων Προϊόντων και Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETF) βασισμένων στο νέο Δείκτη”

Η Γενική Διευθύντρια EMEA του οίκου FTSE, κ. Imogen Dillon-Hatcher, ανέφερε: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη συνεχή επέκταση της επιτυχημένης συνεργασίας μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η δημιουργία του νέου Δείκτη είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης διαβούλευσης με συντελεστές της ελληνικής Αγοράς Μετοχών και πιστοποιούν την αφοσίωση και την υπεροχή του οίκου FTSE στην ανάπτυξη και τον υπολογισμό δεικτών. ”

Για περισσότερες πληροφορίες για την μεθοδολογία υπολογισμού των Δεικτών FTSE/Χ.Α. επισπευτείτε την ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών www.athex.gr ή την ιστοσελίδα του Οίκου FTSE www.ftse.com.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα