Νέος δείκτης FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ.

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 18:07

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (Χ.Α.Κ.) σε συνεργασία με τον οίκο FTSE (“FTSE”), προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου δείκτη με την ονομασία FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης.

Ο νέος δείκτης που θα παρακολουθεί τον τραπεζικό κλάδο των 2 αγορών συμπληρώνει τα παρεχόμενα προϊόντα και δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να επικεντρώσουν τις τοποθετήσεις τους αποκλειστικά στον τραπεζικό κλάδο των 2 χρηματιστηρίων, εφόσον το επιθυμούν.

Ο υπολογισμός του νέου δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες και θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα των τραπεζικών μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση των υφιστάμενων Δεικτών FTSE/X.A. 20, FTSE/X.A. Mid 40 και FTSE/CySE 20.

Για τις μετοχές που είναι ταυτόχρονα εισηγμένες στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου στον υπολογισμό του δείκτη θα χρησιμοποιούνται οι τιμές των μετοχών από την αγορά του Κυπριακού Χρηματιστηρίου.

Ο νέος δείκτης θα υπολογίζεται καθημερινά σε πραγματικό χρόνο και θα αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες που διέπουν τους δείκτες FTSE.

Στόχος δημιουργίας του νέου Δείκτη είναι η εισαγωγή παράγωγων προϊόντων στην Αγορά του ΧΑ – Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και Δικαιωμάτων –.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Καπράλος, ανέφερε: “Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον οίκο FTSE με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των αγορών μας. Στόχος μας είναι ο νέος Δείκτης να αποτελέσει σημείο αναφοράς (Benchmark) του τραπεζικού κλάδου της ελληνικής και κυπριακής αγοράς και να παρέχει στους επενδυτές επιπλέον τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε αυτό το δυναμικό τμήμα των δύο χρηματιστηρίων. Στο προσεχές μέλλον, προγραμματίζουμε σε συνεργασία με τον Χρηματιστήριο Κύπρου, και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, να εισάγουμε προς διαπραγμάτευση παράγωγα προϊόντα επί του νέου δείκτη, δίνοντας στους επενδυτές με έκθεση στην αγορά μετοχών της Κύπρου, την επιλογή να αποκτήσουν επιπλέον δυνατότητες μόχλευσης και αντιστάθμισης κινδύνου”.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Κύπρου, κ. Γιώργος Κουφάρης, ανέφερε: “Ο νέος Δείκτης, ο οποίος αναπτύσσεται στο πλαίσιο της κοινής πλατφόρμας Αθήνας – Κύπρου και σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Οίκου FTSE, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους επενδυτές που επιθυμούν να παρακολουθούν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των δύο αγορών. Παράλληλα, θα δώσει δυνητικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων επενδυτικών προϊόντων τα οποία θα εμπλουτίσουν υφιστάμενη γκάμα των δύο αγορών”.

Η Γενική Διευθύντρια EMEA του οίκου FTSE, κ. Imogen Dillon-Hatcher, ανέφερε: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη συνεχή επέκταση της επιτυχημένης συνεργασίας μας με τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου. Η δημιουργία του νέου Δείκτη πιστοποιεί την αφοσίωση και την υπεροχή του οίκου FTSE στην ανάπτυξη και τον υπολογισμό δεικτών.”

Για περισσότερες πληροφορίες επισπευτείτε την ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών www.athex.gr ή την ιστοσελίδα Χρηματιστηρίου Κύπρου www.cse.com.cy ή την ιστοσελίδα του Οίκου FTSE www.ftse.com.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα