Εντονη μεταβλητότητα

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008 00:01

Νευρικότητα και αστάθεια χαρακτήρισαν τις συνεδριάσεις στις μεγάλες αγορές μετοχών, με τους αναλυτές μάλιστα να προειδοποιούν ότι οι έντονες διακυμάνσεις ήρθαν για να μείνουν.

Η Wall Street άνοιξε σε αρνητικό έδαφος. Χρειάστηκε να παρέλθει μόλις μία ώρα πριν ο Dow Jones αρχίσει να επιδίδεται σε ράλι ανόδου, για να χάσει ωστόσο και πάλι τη φόρα του περί τα μέσα της συνεδρίασης και να αμφιταλαντεύεται για πολλές ώρες στη συνέχεια ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο. Πιο ισχυρές ήταν οι πιέσεις σε S&P και Nasdaq.

Στη ζυγαριά των επενδυτών βρέθηκαν από τη μία οι άκρως δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία και την εταιρική κερδοφορία και από την άλλη οι προσδοκίες ότι ο «πάτος» για τις μετοχές βρίσκεται μάλλον κοντά, με συνέπεια να αναδύονται αγοραστικές ευκαιρίες. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν τράπεζες, κατασκευαστικές και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για δραματική αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Σκηνικό ανατροπής είχαμε στην Ευρώπη.

Έως αργά το μεσημέρι όλα έδειχναν ότι οι δείκτες θα παραμείνουν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. Προς το τέλος της συνεδρίασης, ωστόσο, η αναζήτηση ευκαιριών από τους επενδυτές προσέφερε το απαραίτητο στήριγμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst έκλεισε με απώλειες μόλις 0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα