Αποφασισμένη να ρίξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η κοινοτική Επίτροπος αρμόδια για θέματα Προστασίας Καταναλωτή Μεγκλένα Κούνεβα, κατά την οποία, πάντως, το όλο εγχείρημα θα είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν πολλά μονοπώλια.
«Θέλουμε να ρίξουμε τις τιμές και θα τα καταφέρουμε, αν υπάρχει ανταγωνισμός [...] Στόχος μας είναι να κοπεί ο δεσμός μεταξύ ιδιοκτήτη δικτύου και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να διαλέξει καλύτερους προμηθευτές. Το εργαλείο για αυτό είναι το 3ο νομοθετικό πακέτο για την ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα προστασίας καταναλωτή.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνεδρίου, που διοργάνωσαν η ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Cedefop, σημείωσε πως η Επιτροπή θα βάλει στο «μικροσκόπιο» τις αγορές ηλεκτρισμού στην ΕΕ, λαμβάνοντας τα μέτρα της, αν κατόπιν στενής παρακολούθησης διαπιστωθούν μεγάλες διαφορές τιμών μεταξύ γειτονικών κρατών. «Αν η ενέργεια είναι πολύ πιο ακριβή ή πολύ πιο φθηνή σε κάποια χώρα, πρέπει να μάθουμε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό», διευκρίνισε.
Παράλληλα, η ΕΕ θα επιδιώξει - ήδη από φέτος - να βάλει στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης καλύτερων τιμών και τους ίδιους τους καταναλωτές, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό παραπόνων και καταγγελιών για την άσκηση πιέσεων προς τις εταιρείες-προμηθευτές.
Η Επίτροπος ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο του 3ου νομοθετικού «πακέτου» για την ενέργεια, θα προωθηθεί και η δυνατότητα μη διακοπής ρεύματος για ανεξόφλητους λογαριασμούς ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Όπως εξήγησε, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρίες ηλεκτρισμού δεν θα παίρνουν τα λεφτά τους, αλλά ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν από τις κυβερνήσεις ειδικά σχήματα για τη στήριξη των ομάδων αυτών -ακόμη και αν αυτό σημαίνει παράταση του χρόνου εξόφλησης των λογαριασμών.
Η Επίτροπος είπε ακόμη ότι, πραγματικά στην Ευρώπη έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς μερικές «πολύ βρώμικες περιπτώσεις» καρτέλ, αλλά και ότι σε πολλά προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με τα ίδια ακριβώς, σε άλλες χώρες.
Νωρίτερα, κατά την ομιλία της στο συνέδριο, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του κοινοτικού Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Κατανάλωση και Παραγωγή, προτείνεται η λήψη βελτιωμένων μέτρων για τη σήμανση της ενεργειακής επάρκειας των προϊόντων. Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση αυτής της σήμανσης και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων (όχι δηλαδή μόνο αυτών που χρησιμοποιούν ενέργεια), όπως για παράδειγμα τα θερμομονωτικά κουφώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ