Στο ναδίρ πεντέμισι ετών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 19:19
UPD:23:01

Περίπου 15 ακτιβιστές εισέβαλαν σήμερα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό που έγραφαν «Αφοπλίστε τις οικονομικές αγορές» και «κλείστε το καζίνο»

Νέα χαμηλά πεντέμισι ετών κατέγραψαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω φόβων για τις επιπτώσεις της ύφεσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία.

«Η ύφεση επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Clevelan Rueckert αναλυτής της Birinyi Associates Inc στο Κονέκτικατ.

«Υπάρχει απώλεια εμπιστοσύνης στις μετοχές. Πολλά από τα κεφάλαια σε μετοχές ρευστοποιούνται και τα hedge funds αναγκάζονται να πουλήσουν μετοχές».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 814,78 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από το Μάιο του 2003, μειωμένος κατά 1,8%.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, καθώς το πρωί οι απώλειες των γενικών δεικτών άγγιξαν το 5%, ενώ νωρίς το απόγευμα μετριάστηκαν ύστερα από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ.

Στο μετριασμό των απωλειών συνέβαλαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε μείωση επιτοκίων στις αρχές του επόμενου μήνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/27/1582795.htm .

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Πέμπτη τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το γΆ τρίμηνο του έτους, που πιστεύεται ότι θα είναι αρνητικές. Όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει οι αναλυτές, αν η πτώση των χρηματιστηρίων οφείλεται στους φόβους για μια διεθνή ύφεση, τότε η εβδομάδα αυτή θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, καθώς έπεται η ανακοίνωση πολλών οικονομικών στοιχείων, το δίχως άλλο απογοητευτικά.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται ότι θα μειώσει περαιτέρω την Τετάρτη το βασικό επιτόκιο, που σήμερα είναι 1,5%, και η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε χθες έτοιμη να πενταπλασιάσει, έως τα 110 δισ. δολ., το χρηματικό ποσό που θα διαθέσει στις τράπεζες οι οποίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Τα μέτρα αυτά κινδυνεύουν ωστόσο να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στις αγορές, που είναι τόσο ανάστατες ώστε αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τα μαζικά σχέδια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, καθώς και το αμερικανικό και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού τομέα.

Οι αγορές αναμένουν επίσης με γενικότερη απαισιοδοξία έναν καταιγισμό οικονομικών αποτελεσμάτων αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ιαπωνικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι: ExxonMobil, Procter&Gamble, BP, Shell, Lufthansa, Bayer, Deutsche Bank, Volkswagen, France Telecom, Michelin και LΆ Oreal.

Στο μεταξύ, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται πτωτικά. Στο Λονδίνο, το Μπρεντ έπεσε σήμερα κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 60 δολ., φτάνοντας το πρωί στα 59,70 δολ., εξαιτίας των φόβων για ύφεση και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Φτάνοντας στο 1,2419 δολ., το ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε τη χαμηλότερη ισοτιμία έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα