Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομική κρίση:
Σήμερα είναι για όλους μας η ώρα της ευθύνης. Ο Έλληνας πολίτης ζητά, και δικαίως, να του μιλήσουμε υπεύθυνα και ειλικρινά. Να μιλήσουμε για τους κινδύνους στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι, να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, να δώσουμε προοπτική, διέξοδο και ελπίδα.
Με αυτό το αίσθημα ευθύνης απευθύνομαι σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Πού είναι όμως η ευθύνη της κυβέρνησης; Ακούγοντας σήμερα τη δική σας ομιλία, ο πολίτης θα αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια. Γιατί περιγράψατε βεβαίως με ρόδινα χρώματα τις δικές σας πολιτικές, ακριβώς για να κρύψετε τις αδυναμίες σας, τις πολιτικές σας, πίσω από τη διεθνή κρίση.
Η κρίση είναι πρωτοφανής. Αλλά πρωτοφανής είναι και η υποκρισία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Διότι την ανασφάλεια, τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Το κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση και αυτό.
Η Ελλάδα μπαίνει θαλασσοδαρμένη στο μάτι του κυκλώνα. Αθωράκιστη από τις πολιτικές σας που εκτίναξαν την ακρίβεια, εξαντλημένη από τις συνεχείς σας άδικες φοροεπιδρομές, αθωράκιστη από την απουσία δημόσιων επενδύσεων. Ανύπαρκτες οι επενδύσεις για μια σύγχρονη, ποιοτική αγροτική οικονομία. Λαθεμένα κίνητρα, που γονατίζουν τον τουρισμό, αντί να αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Ανύπαρκτη η ανάπτυξη εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Καταφέρατε ακόμη και να εισπράξουμε κόκκινη κάρτα από τον Ο.Η.Ε. για τη μη συμμόρφωσή μας στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικογένεια είναι εξαντλημένη από τη συνεχή απαξίωση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της πρόνοιας για τον άνεργο, τον συνταξιούχο, το μετανάστη, το άτομο με αναπηρία. Δυσκολεύονται πια τα νοικοκυριά να επιβιώσουν. Ασφυκτιούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, χωρίς παραγωγική ταυτότητα η χώρα μας, η ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα έχει φτάσει στο ναδίρ.
Είχαμε προβλέψει τον κίνδυνο και είχαμε προτρέψει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Η κυβέρνηση όμως είναι εγκλωβισμένη σε ιδεολογήματα και στη στήριξη συγκεκριμένων συμφερόντων. Περιγράφει τις πολιτικές, ως να ζει εκτός της χώρας και να μην έχει καμία ευθύνη και, έτσι, συνεχίζει την πολιτική της, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, της φοροεπιδρομής στα νοικοκυριά.
Σήμερα, η χρηματοπιστωτική κρίση αγγίζει την πραγματική οικονομία. Εθνικές οικονομίες καταρρέουν, καθημερινά ανακοινώνονται μειώσεις παραγωγής και απολύσεις, η ύφεση είναι ορατή.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και διεθνείς εντάσεις, που δημιουργούν νέες αστάθειες στη Λατινική Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο.
Τι έφταιξε, αγαπητοί συνάδελφοι, που φτάσαμε ως εδώ; Σήμερα πια, όλοι ξέρουμε. Η κρίση έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Την υπογράφει η Διεθνής της Νεοδεξιάς, της Νεοσυντήρησης, του Νεοφιλελευθερισμού. Αυτά, που εσείς εκπροσωπείτε εδώ και πολλά χρόνια.
Τα τελευταία 15 χρόνια στον πλανήτη μας, πίσω από το ιδεολόγημα το δικό σας και των συναδέλφων σας της ίδιας απόχρωσης, πίσω από το ιδεολόγημα της ελευθερίας της αγοράς, κρύφτηκαν συμφέροντα, καρτέλ, η συγκέντρωση του πλούτου, η συγκέντρωση της εξουσίας, η συγκέντρωση των Media.
Ένα κατεστημένο που αιχμαλώτισε το κράτος, υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπου συγκεντρώθηκαν τεράστιες εξουσίες στα χέρια λίγων. Θέλησε αυτό το κατεστημένο να αποφασίζει για τις τύχες του πλανήτη, με αδιαφάνεια, αγνοώντας τον πολίτη, τις κοινωνίες, τα πραγματικά προβλήματα, την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, τις πανδημίες, την ανισότητα.
Πίσω από τις θεωρίες αυτές, παραδόθηκαν τα πάντα στα μεγάλα συμφέροντα. Εκποιήθηκαν δημόσιος πλούτος, δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσια γη, δημόσια περιουσία και, τα ιδιοποιηθήκαν οι ισχυροί και οι «ημέτεροι».
Η υπονόμευση της Δημοκρατίας και της ουσιαστικής συμμετοχής του πολίτη είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε ακριβώς σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Να κερδοσκοπούν παρασιτικά, με άυλο χρήμα, αυτό που δεν μπαίνει στην πραγματική οικονομία, στην παραγωγική οικονομία. Να δημιουργούνται ανεξέλεγκτοι φορολογικοί παράδεισοι και off shore εταιρείες, όπως μας έχετε υποδείξει και εσείς, και οι υπουργοί σας.
Όλοι ξέρουμε το ρόλο που έπαιξαν τα περιβόητα παράγωγα, τα σύνθετα δομημένα ομόλογα, ως οχήματα απίθανης κερδοσκοπίας. «Όπλα μαζικής καταστροφής», τα ονόμασε ένας γνωστός διεθνής επενδυτής.
Τα δομημένα ομόλογα. Τα θυμόσαστε; Δηλαδή, υπεύθυνες για τη διεθνή κρίση είναι πολιτικές, ταυτόσημες με αυτές που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αναλογιστείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, τι θα είχε συμβεί σήμερα, εάν εμείς, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, δεν είχαμε βάλει φρένο στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα ομόλογα. Εάν δεν είχαμε εμείς προειδοποιήσει πολύ νωρίς για τους κινδύνους που διατρέχαμε, όταν εσείς επενδύατε τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων στα δομημένα ομόλογα.
Γελάτε, αλλά αυτά είναι χρήματα του Ελληνικού λαού. Πώς τολμάτε να γελάτε γι' αυτές τις πράξεις και τα εγκλήματα τα οποία εσείς κάνετε;
Γιατί για να μην ξεχνιόμαστε, πρωτοπόροι εισαγωγείς στη χώρα μας των τοξικών δομημένων ομολόγων ήσασταν εσείς κύριοι της κυβέρνησης, με το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Υπουργό Οικονομικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τις διορισμένες σας διοικήσεις στα Ταμεία.
Με ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο για τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων. Αποκαλύψαμε την πολιτική σας και με την επιμονή μας, την καθημερινή μας κριτική, σάς σταματήσαμε. Τότε μας κατηγορούσατε για λαϊκισμό, για σκανδαλολογία, όπως και σήμερα μας κατηγορείτε για λαϊκισμό. Σήμερα θα έπρεπε να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Χωρίς τη δική μας επιμονή θα είχαν καταρρεύσει τα Ταμεία. Θα είχαν χάσει οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης. Αυτό το μοντέλο σας χρεοκόπησε. Οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνήσεις έφεραν την κρίση. Οι σοσιαλιστικές θα φέρουν τη λύση. Γι’ αυτό και πριν μερικές εβδομάδες, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις. Στην εποπτεία των αγορών, στη διασφάλιση δημοσίων αγαθών στην προστασία του πολίτη. Παράδειγμα είναι η αποδοχή από τη συντηρητική Ευρωπαϊκή Ένωση του πλαισίου προτάσεων Μπράουν. Σηματοδοτεί μια στροφή έστω και ήπια προς ένα νέο δρόμο για έξοδο από την κρίση. Δείχνει ότι υπάρχει και ότι υπήρχε εναλλακτική πορεία. Για μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης. Μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Αναδεικνύει την ανάγκη μιας ευνομούμενης πολιτείας, που βάζει την αγορά αλλά και το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι τον πολίτη στην υπηρεσία της αγοράς κι ενός πελατειακού και αυταρχικού κράτους.
Γι’ αυτό το λόγο, τίθεται σήμερα ένα θεμελιώδες ερώτημα. Για ποιο κράτος μιλάμε; Για ποιο κράτος μιλάμε σήμερα; Μιλάμε για ένα δημοκρατικό κράτος που θα εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής. Που θα εμπνέεται από αρχές, κανόνες, νέες αντιλήψεις και πρακτικές. Ένα δημοκρατικό κράτος κοντά στον πολίτη. Που βάζει κανόνες στην αγορά. Που θα αντιπαραθέτει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, το δημόσιο συμφέρον, απέναντι στην ασυδοσία και την απληστία των κερδοσκόπων. Που ασκεί αποτελεσματική επιτέλους εποπτεία. Που προασπίζει την κοινωνική συνοχή. Που σέβεται την αξιοπρέπεια και τον άνθρωπο.
Εσείς παραμένετε αμετανόητοι. Αμετανόητοι, όπως φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού σας, του Αρχηγού σας. Με την εκποίηση του πλούτου και στρατηγικών επιχειρήσεων, συνεχίζετε. Καταφέρατε με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσετε τη χώρα σε μια εποχή κρίσιμη. Να αποδυναμώσετε τη χώρα από σημαντικότατα εργαλεία εθνικού σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή που χρειάζεται η πολιτεία, το κράτος να παίξει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της οικονομίας, εσείς έχετε αποδυναμώσει το έθνος από καθοριστικά στρατηγικά εργαλεία σχεδιασμού, περιφερειακού σχεδιασμού και σχεδιασμού για μια νέα προοπτική της πράσινης ανάπτυξης, με τον ΟΤΕ, με την Εθνική Τράπεζα που τη βάλατε σε επισφαλή θέση, σε κίνδυνο, παρά τις προειδοποιήσεις μας, τοποθετώντας τεράστιο κεφάλαιο στην Τουρκία, με την Αγροτική Ασφαλιστική που εκποιείτε. Παραμένετε αμετανόητοι, δεν βλέπετε τίποτα, δεν ακούτε κανέναν. Αυτό το δημοκρατικό κράτος και δεν θέλετε και δεν μπορείτε να το φτιάξετε. Μόνο για την επανίδρυση είστε ικανοί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες επωφελήθηκαν από την πολιτική σας. Επωφελήθηκαν με δισεκατομμύρια ευρώ που τους χαρίσατε στην κυριολεξία και τα μεταφέρατε στους ώμους του ασφαλιστικού συστήματος, στις πλάτες των εργαζομένων. Λίγο πριν τη φετινή ΔΕΘ, ο Υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε και νέους φόρους. Και τώρα διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για το πώς θα στηρίξει, όχι το τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα, αλλά τους μεγαλομετόχους και τις διοικήσεις του. Διαθέτει, βρήκε 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα του ελληνικού λαού. Διαθέτει, 28 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτοί οι πόροι θα φτάσουν στο φορολογούμενο, στον εργαζόμενο, το δανειολήπτη, τον παραγωγό, το μικρομεσαίο επιχειρηματία.
Γιατί οι τράπεζες αποκτούν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο δημόσιο ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και το τοξικό στοιχείο του ενεργητικού τους. Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα γίνει; Με το ελληνικό δημόσιο, τον ελληνικό λαό να αναλαμβάνει πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει επίσης ότι οι τράπεζες δεν θα κερδοσκοπήσουν με τα χρήματα αυτά που δίνετε του ελληνικού λαού, αντί να τα διοχετεύσουν για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, ακολουθείτε την ίδια πολιτική που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση.
Με πλήρη αδιαφάνεια, με διμερείς συμβάσεις που όλοι οι όροι τους καθορίζονται με αποφάσεις αδιαφανείς των τραπεζών και του Υπουργού Οικονομίας, υπό τις ευλογίες ενός Συμβουλίου Εποπτείας, που δεν ξέρουμε τι θα είναι, που χθες εξαγγείλατε. Αλήθεια αν κόπτεστε τόσο για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, γιατί δεν συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, των εργαζομένων ή και μιας διακομματικής εποπτείας; Γι’ αυτό και με απόλυτη αίσθηση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, το ΠΑΣΟΚ λέει ένα καθαρό και δυνατό όχι σε αυτό το σχέδιο νόμου. Λέμε όχι στο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Και πάλι σας προειδοποιούμε. Η διαφορά μας είναι ριζική. Εμείς δεν θα αφήσουμε την κρίση αυτή να την πληρώσει η οικογένεια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν θα αφήσουμε να κάνετε νέα εγκληματική και άνιση ανακατανομή εισοδήματος και εξουσίας με το άλλοθι της κρίσης. Δεν θα αφήσουμε να ευνοήσετε την κερδοσκοπία, αντί της πραγματικής οικονομίας.
Εμείς δείχνουμε έναν άλλο δρόμο. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Προτάσεις που συμπυκνώνονται σε πέντε λέξεις. Ασφάλεια – ανάπτυξη – αναδιανομή – διαφάνεια – προοπτική. Σήμερα είναι ώρα να προχωρήσει η Ελλάδα στο δικό της δρόμο, αλλά το δρόμο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο εμπιστοσύνης, διότι από αυτή την κρίση θα βγούμε όλοι μαζί. Θα βγούμε όταν δουλέψουμε συλλογικά και πάρουμε αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον του κάθε Έλληνα και της Ελληνίδας. Με αίσθημα ευθύνης προτείνουμε μέτρα που θα προστατεύσουν την ελληνική οικογένεια. Θα στηρίξουν την ελληνική επιχείρηση, θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Ζητάμε να ενισχυθούν οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Να αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Να επαναφέρει η Κυβέρνηση το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειωθεί τώρα, μεσούσης της κρίσης -είναι ακόμα πιο σημαντική αυτή η πρότασή μας- το φορολογικό βάρος για τα μεσαία και φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα. Και γι’ αυτό ζητάμε ν’ αποσυρθεί το σχέδιο προϋπολογισμού του 2009.
Προτείνουμε συγκεκριμένα πέντε δέσμες μέτρων. Η πρώτη φορά την στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά. Προτείνουμε στήριξη, με ξεκάθαρους κανόνες και με την ενεργό εποπτεία της πολιτείας.
Δεύτερον, το Δημόσιο να στηρίξει μόνο εκείνες τις Τράπεζες που έχουν ανάγκη και μόνον εφ' όσον οι βασικοί μέτοχοί τους θα συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, βάζοντας και αυτοί το χέρι στην τσέπη. Όπου το Δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών, ζητάμε, απαιτούμε, την ενεργό παρουσία εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο
Δεν θα είναι διακοσμητικοί, όπως εσείς είπατε. Θα έχουν λόγο και ρόλο για τις στρατηγικές αποφάσεις και πολιτικές των Τραπεζών. Για να εγγυηθούν ότι οι αποφάσεις αυτές βοηθούν την πραγματική οικονομία.
Και κοροϊδεύετε τον κόσμο ουσιαστικά, αν δει τους μισθούς των Διοικητών. Ξέρετε ότι ο μισθός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος φτάνει κοντά στις 400.000 ευρώ το χρόνο; Και τώρα εσείς αυτές τις μέρες, αυξήσατε τους μισθούς στους Διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων; Μα ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους; Μας λέτε άλλα και στην πράξη άλλα κάνετε τα τελευταία πέντε χρόνια!
Στην πρότασή μας, στην δέσμη αυτή, προτείνουμε την παροχή ρευστότητας, με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, με την δημιουργία ειδικού Ταμείου αναχρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό θα παρέχει ρευστότητα, υπό τον όρο, την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, με ευνοϊκούς όρους προς τις μικρομεσαίες κι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αλλαγή του σημερινού αναποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Δεν μπορούν να έχουν εγγυήσεις μόνο οι Τράπεζες. Χρειάζονται και οι καταθέτες, όπως βεβαίως και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να μην υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν μετοχές τους, καταγράφοντας απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά την στήριξη των ασθενέστερων ομάδων. Τους πιο ευάλωτους. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Προτείνουμε με νόμο την χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης, αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, από το 7% στο 11%. Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους με διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους.
Τρίτη δέσμευση: Υγιής επιχειρηματικότητα –ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ειδικά για την μικρή και μεσαία επιχείρηση, που θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας, με επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την ενίσχυση τους συστήματος εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δίνονται περίοδο χάριτος τουλάχιστον ενός έτους σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 300.000 ευρώ, να πληρώνουν μόνο τους τόκους του δανείου, ενισχύοντας τις δημόσιες επενδύσεις, ειδικότερα στο νέο παραγωγικό πρότυπο της «πράσινης ανάπτυξης». Και να μη χαθούν επιτέλους τα χρήματα του Γ’ ΚΠΣ, ενώ πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ.
Τέταρτη δέσμη: η αντιμετώπιση της ανεργίας, με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την επαγγελματική ένταξη των νέων για 4 χρόνια. Πλήρες πρόγραμμα επιδοτούμενης κοινωνικής εργασίας, ειδικά για τους απολυμένους μεγάλης ηλικίας. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, με σύνδεση με το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας και επανακατάρτισης.
Πέμπτη δέσμη μέτρων. Αφορά τους καταναλωτές, τους δανειολήπτες. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένως τις προτάσεις μας γι’ αυτή την κατηγορία των πολιτών.
Μιλάμε επίσης για την κατάργηση του νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την φορολόγηση στα ακίνητα και για επαναφορά της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Εκεί όπου τώρα εσείς φορτώνετε σε εκατομμύρια νοικοκυριά το χαράτσι του ΕΤΑΚ. Επιβαρύνετε την ελληνική οικογένεια και τους κοροϊδεύετε κι από πάνω!
Αυτές είναι οι προτάσεις μας: Δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ανάπτυξης και προοπτικής.
Στη Νέα Υόρκη, όπου συγκάλεσα το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αξιολογήσαμε ότι δεν ζούμε σε μια εποχή αλλαγών, αλλά σε μια αλλαγή εποχής. Δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί παρατηρητές. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι απούσα. Και θα πληγούν συμφέροντά μας.
Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχω πάρει πρωτοβουλία για την δημιουργία της Επιτροπής Στίγκλιτζ. Σήμερα καλούμαστε, η ανθρωπότητα και οι προοδευτικοί σοσιαλιστές, οι δημοκράτες ανά τον κόσμο, να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση με μια σοσιαλδημοκρατική, εναλλακτική πρόταση στην διεθνή οικονομική κρίση.
Ήδη υποστηρίζουμε ένα σύστημα παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, με δημιουργία ενός παγκόσμιου Οργανισμού για την χρηματοπιστωτική εποπτεία και σταθερότητα. Με θαρραλέες πολιτικές ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με την επιβολή αυστηρών κανόνων λειτουργίας για τις εξωχώριες εταιρείες και τους φορολογικούς παραδείσους, με αποτελεσματική εποπτεία των παραγώγων, των τοξικών δηλαδή δομημένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, με συντονισμένες πολιτικές για την ανάπτυξη, τη συνοχή, την αντιμετώπισης της φτώχειας.
Αλλά η διεθνής κρίση προσφέρει ευκαιρία, αλλά και υποχρέωση, στην Ευρώπη να παίξει ρόλο. Πρώτα απ’ όλα, με την θέσπιση νέων κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και εποπτείας. Με ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Δεύτερον, δεν μπορεί η Ευρώπη, να είναι μια Ευρώπη μόνο της αγοράς ή του ενιαίου νομίσματος. Προτείνουμε έναν Ευρωπαϊκό Ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης που πρέπει να συνδεθεί με πολιτικές ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και σύγκλησης.
Τρίτον: Προτείνουμε μια Ευρώπη που θα γίνει παγκόσμια πρωτοπορία σε καινοτομία, σε νέες τεχνολογίες, σε νέα προϊόντα, επενδύοντας κεφάλαια στην παιδεία, την έρευνα, την πράσινη ανάπτυξη, με αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού, με διεύρυνση των στόχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της εργασίας.
Τέταρτον: Προτείνουμε ν’ αλλάξουν οι όροι, ή τουλάχιστον να επανερμηνευθούν οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας, για να γίνει ένα Σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας. Όχι για να γίνει καταναλωτική σπατάλη, όπως κάνει η κυβέρνηση. Αλλά να εξαιρεθούν από τη μέτρηση του επιτρεπόμενου ελλείμματος με νέες προδιαγραφές οι δημόσιες επενδύσεις, να εξαιρεθούν δράσεις για την παιδεία και την αειφόρο ανάπτυξη.
Ρυθμίσεις για ένα νέο χρονοδιάγραμμα για το μηδενισμό του ελλείμματος, θέτοντας εκ νέου το αίτημα για την εξαίρεση από το έλλειμμα των αμυντικών δαπανών, ώστε να μπορούν τα κράτη - μέλη και βεβαίως η Ελλάδα να συμβάλουν στην αναπτυξιακή ανάκαμψη, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Πέμπτον, προτείνουμε μια Ευρώπη με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Αυτές τις θέσεις, κυρίες και κύριοι, μπορεί να προωθήσει η Ελλάδα. Με μια προϋπόθεση: να έχει μια Κυβέρνηση που χαίρει εκτίμησης και αξιοπιστίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, που δεν έβαλε την Ελλάδα –όπως έκανε ο Υπουργός σας των Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός σας- σε μια μόνιμη επιτήρηση, που δεν βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τις αγροτικές επιδοτήσεις, από την κακοδιαχείριση και τη ρουσφετολογία.
Κοιτάξτε πού έχετε πάει εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, την Ελλάδα. Ρωτήστε έξω τον κόσμο. Ποια ήταν η Ελλάδα του 2004 και ποια είναι η Ελλάδα του 2008;
Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν εγκαλείται για τις μεροληπτικές της πολιτικές για το περιβάλλον, που δεν χάνει αναπτυξιακά κονδύλια από την ανικανότητά της να απορροφήσει το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ, που δεν καταδικάζεται για την ανικανότητά της να προστατέψει τα δάση μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές, όπως αναφέρουν πια οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που έχει ικανότητα, εμπειρία, θάρρος και δυναμική και μπορεί να διαπραγματευτεί. Και αυτή δεν είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μια νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ένα ΠΑΣΟΚ που απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί. Η Ελλάδα μπορεί με σκληρή διαπραγμάτευση να καταφέρει τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, την ένταξή μας στην ΟΝΕ, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αύριο μια κοινωνική και Πράσινη Ευρώπη.
Αυτά πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ. Μια δυναμική παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και μια ισχυρή Ευρώπη στον κόσμο.
Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι, θέλω να τονίσω ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία, ζητείται η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού. Η ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας, η αξιόπιστη, υπεύθυνη, διαφανής και σοβαρή λειτουργία των θεσμών και του κράτους, η ισχυρή παρουσία μας στο εξωτερικό.
Το πιο επικίνδυνο είναι ότι δυστυχώς η κυβέρνησή σας, η κυβέρνηση αυτή, με τις πράξεις της, με τις αντιλήψεις της, έχει καταφέρει το αντίθετο. Έχει διχάσει με τις πολιτικές της, έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία των θεσμών, έχει απαξιώσει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του λαού στην ίδια του την πολιτεία.
Κυβέρνηση αλληλοσπαρασσόμενη, ασυντόνιστη, με συγκρούσεις Υπουργών γύρω από μέτρα ευκαιριακά. Εικόνα διάλυσης. Ο λαός βλέπει μια κυβέρνηση, που όχι μόνο ανέχεται, αλλά παράγει φαινόμενα κακοδιαχείρισης του δημόσιου πλούτου, παράγει διαφθορά. Εικόνα αδιαφάνειας και συγκάλυψης.
Ο λαός βλέπει μια Κυβέρνηση που δεν διστάζει να υπονομεύει θεσμούς και αρχές, όπως της Δικαιοσύνης, πριμοδοτώντας έτσι την αλαζονεία, την ασυδοσία της εξουσίας των ισχυρών απέναντι στους νόμους και τις αρχές. Εικόνα ζούγκλας, τελικά εικόνα παράλυσης.
Δεν είναι ώρα να σκέφτεστε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, πώς θα χρησιμοποιήσετε την κρίση, για να καλύψετε τη δική σας ανικανότητα και τις δικές σας πολιτικές. Είναι ώρα να μιλήσουμε ειλικρινά στον ελληνικό λαό.
Το συμπέρασμα είναι απλό: η σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς για τη χώρα, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τη χρηματοπιστωτική κρίση, που περικυκλώνει την πατρίδα μας.
Η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ύφεση, την ανεργία, τη νέα φτώχεια που μας απειλεί. Ο ελληνικός λαός έχει εξαντληθεί από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης. Μαζί, έχει εξαντληθεί και η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι ώρα να διαμορφώσουμε ένα κράτος, που θα σέβεται, θα στηρίζει, θα προστατεύει τον πολίτη. Μια νέα κοινωνική συμφωνία, συμφωνία εμπιστοσύνης, στην οποία θα συμπράξουμε όλοι και από την οποία θα κερδίσουμε όλοι: εργαζόμενοι, κράτος, υγιής και παραγωγική επιχειρηματικότητα.
Να συμφωνήσουμε σε αμοιβαίες δεσμεύσεις για να πάμε τη χώρα μπροστά. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει μια άλλη, αξιόπιστη κυβέρνηση.
Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Σήμερα, είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Κι εμείς, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη δική μας. Αυτό το μπορούμε, το έχουμε αποδείξει.