Υποβάθμιση της Αργεντινής από την S&P

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 17:21

Η πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής υποτιμήθηκε για δεύτερη φορά εντός τριμήνου από τη Standard & Poor's, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η εκτίναξη των τιμών των εξαγωγικών προϊόντων θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.

Η S&P προχώρησε σε μείωση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της σε B-, έξι βαθμίδες χαμηλότερα από το επίπεδο του «επενδυτικού βαθμού», στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως η Βοσνία και τον Λίβανο. Στις 11 Αυγούστου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης είχε προβεί σε υποβάθμιση της χώρας σε B από Β+, ωστόσο, δηλώνει ότι διατηρεί σταθερή την προοπτική της για τη χώρα.

Κατακόρυφη πτώση έχουν διαγράψει αυτό το μήνα τα ομόλογα της Αργεντινής, ωθώντας τις αποδόσεις αναφοράς σε δολάρια έως το 30%, καθώς η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων έχει πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές και τη φορολογία. Και τα δύο αυτά μεγέθη υποχώρησαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα μετά από δήλωση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε κρατικοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων. Πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως μια ύστατη προσπάθεια αποτροπής της ενδεχόμενης πτώχευσης της χώρας για δεύτερη φορά σε μία δεκαετία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα