Αρ. Σπηλιωτόπουλος: Αυξημένοι κατά 7% οι πόροι για τον τουρισμό το 2009

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 17:44

Αυξημένοι κατά περίπου 7% αναμένονται οι πόροι που θα λάβει το 2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού Τουρισμού στην έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση του κ. Σπηλιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε χωρίς να συνυπολογίζονται τα κονδύλια, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, για την προβολή και παρουσία του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, εντός και εκτός των συνόρων.

Δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα έχει και τον επόμενο χρόνο καλές επιδόσεις στον τουρισμό, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Είμαστε η μοναδική χώρα της ευρωζώνης, που στάθηκε ήδη στα πόδια της», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι το 2009 θα είναι σίγουρα δύσκολη χρονιά.

Για να αυξήσει τις αντιστάσεις στους διεθνείς κραδασμούς, το υπουργείο «επιστρατεύει» μια διφασική -όπως τη χαρακτήρισε ο κ.Σπηλιωτόπουλος- πολιτική, η οποία προβλέπει «αμυντικό» -απέναντι στην κρίση- μάρκετινγκ στις παραδοσιακές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (πχ,. Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ) και «επιθετικό» στις αναδυόμενες (ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία, αλλά και Κίνα, Ινδία, Ν.Αφρική και Λ.Αμερική).

Προς το παρόν, πάντως, οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν στην Ελλάδα «καθίζηση» αντίστοιχη αυτής, που κατεγράφη σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον κ.Σπηλιωτόπουλο, στοιχεία του ΣΕΤΕ δείχνουν ότι στο 8μηνο 2008, οι αεροπορικές αφίξεις ξένων τουριστών κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα (χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό), ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο κατεγράφη μείωση 1,8%.

Ο υπουργός Τουρισμού εξέφρασε τη δέσμευσή του ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα επιδιώξει να θωρακίσει τον κλάδο με πολλούς τρόπους: για παράδειγμα, από τώρα συνάπτονται συμφωνίες με μεγάλους tour operators για διατήρηση της θέσης της Ελλάδας και το 2009, γίνονται κινήσεις επιβεβαίωσης ότι δεν θα μειωθούν οι πτήσεις charter, σχεδιάζεται πιο έντονη παρουσία σε εκθέσεις και θεματικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό, ενώ διερευνάται ακόμη και το ενδεχόμενο παροχής οικονομικών κινήτρων για περισσότερες πτήσεις αεροπορικών εταιριών προς Ελλάδα.

Ο κ.Σπηλιωτόπουλος σχολίασε επίσης και τον αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας ότι για να βοηθηθεί ο κλάδος του τουρισμού, πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο νόμος και η φιλοσοφία του. «Δεν μπορούμε να δίνουμε άκριτα χρήματα για ξενοδοχεία σε κορεσμένες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα