Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 06:28

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε για δεύτερη ημέρα το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη εν μέσω στοιχείων ότι η ζήτηση καυσίμων θα αυξηθεί μετά την απόφαση των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Κίνας να μειώσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και εν μέσω εικασιών ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή για δεύτερη φορά μέχρι τα τέλη του έτους.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 1,16 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 68,97 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:58 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 68,95 δολ. το βαρέλι, ωθώντας την άνοδο των δύο τελευταίων ημερών στο 4,4%.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 53% από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι στις 11 Ιουλίου, ενώ πέρυσι σημείωσε απώλειες 27%.

Ο ΟΠΕΚ, προμηθευτής αργού πλέον του 40% παγκοσμίως αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά την έκτακτη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο στη Βιέννη με στόχο την αναχαίτιση της πτώσης των τιμών.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του καυσίμου στον κόσμο, μειώθηκε για δέκατο μήνα τον Οκτώβριο, καθώς η παραγωγή από τις υπάρχουσες πετρελαιοπηγές μειώθηκαν ταχύτερα από τις νέες που προστέθηκαν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.

Οι πωλήσεις του Ιράν στην Total SA, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, θα μειωθούν κατά 70.000 βαρέλια ημερησίως στο πλαίσιο της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας.

Τον Οκτώβριο το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες 33% - μηνιαία πτώση ρεκόρ – εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα επεκταθεί και στις αναδυόμενες αγορές μειώνοντας την κατανάλωση του καυσίμου. Η προηγούμενη μείωση ρεκόρ της τιμής του πετρελαίου σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1986 όταν η τιμή υποχώρησε 30% στα 13,26 δολ. το βαρέλι. Η διαπραγμάτευση του αργού στη Ν. Υόρκη άρχισε στις 30 Μαρτίου του 1986.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 1,04 δολ., ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 66,36 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 11:52 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα