Ν. Κορέα: 10,8 δισ. δολ. στην αγορά για την τόνωση της οικονομίας

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 06:59

ΠΟΣΟΝ 14 τρισ. ουόν (10,8 δισ. δολ.) σχεδιάζει να διοχετεύσει η Ν. Κορέα στην αγορά για να τονώσει την οικονομία καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση μετά από μία δεκαετία όταν χρειάστηκε τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το οικονομικό πακέτο στήριξη περιλαμβάνει επιπλέον 4,6 τρισ. ουόν στις υποδομές και 3 τρισ. ουόν μείωση φόρων κυρίως για επενδύσεις σε βιομηχανίες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Κανγκ Μαν Σου, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Τα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν φέτος πλησιάζουν τα 33 τρισ. ουόν, σύμφωνα με τον υπουργό.

Το νόμισμα της χώρας και οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα θα αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 1% το επόμενο έτος και θα δημιουργήσουν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας. Η Ν. Κορέα μείωσε τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε και η Federal Reserve των ΗΠΑ συμφώνησε να χορηγήσει την κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας με 30 δισ. δολ. μετά την πτώση των τοπικών κεφαλαιαγορών.

Παρόμοιο πρόγραμμα στήριξης ύψους 51 δισ. δολ. ανακοίνωσε η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας η Ιαπωνία και η Γερμανία σχεδιάζει να διοχετεύσει στην αγορά 50 δισ. ευρώ (64,2 δισ. δολ.) για να τονώσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σημερινή έκθεση για το εξωτερικό εμπόριο σηματοδοτεί τους κινδύνους στη χώρα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι εξαγωγές, κύριος μοχλός ανάπτυξης, αυξήθηκαν στο ελάχιστο σε 13 μήνες τον Οκτώβριο καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές στην Κίνα για πρώτη φορά από το 2002.

Το ουόν σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 1.284,30 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ ανακάμπτοντας από την πτώση που σημείωνε νωρίτερα. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Kospi που σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1997 τον Οκτώβριο, αναρριχήθηκε 2,9% φθάνοντας στις 1.144,78 μονάδες στις 12:50 μ.μ. στη Σεούλ.

Φέτος το νόμισμα της Ν. Κορέας έχει υποχωρήσει 29% έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών νομισμάτων της Ασίας καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες αγορές.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας περιορίστηκε στο 0,6% το τρίτο τρίμηνο – το χαμηλότερο ρυθμό από το 2004 – καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν τα μέγιστα σε επτά χρόνια και οι δαπάνες των καταναλωτών παρέμειναν στάσιμες.

Βιομηχανίες και πολυκαταστήματα απολύουν κόσμο φέτος καθώς η ζήτηση υποχωρεί και οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας πιέζονται από τον σημαντικό αριθμό απούλητων κατοικιών.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου ότι θα δαπανήσει έως 8 τρισ. ουόν για την αγορά γης και κατοικιών που δεν έχουν πουληθεί.

Μετά το πακέτο οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκε σήμερα οι συνολικές κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν στα 283,8 τρισ. ουόν το 2009 από την προηγούμενη πρόβλεψη για δαπάνες 273,8 τρισ. ουόν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Το εθνικό χρέος το επόμενο έτος θα διαμορφωθείς στο 34,3% του ΑΕΠ από 32,2% που προβλεπόταν νωρίτερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα