Αυστραλία: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 07:09
UPD:09:56

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στην Αυστραλία, ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τα μέγιστα σε τρία χρόνια και οι αγγελίες για εργασία υποχώρησαν για έκτο κατά σειρά μήνα, σύμφωνα με σημερινές εκθέσεις, οι οποίες καταδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομίας.

Σύμφωνα με άλλες εκθέσεις, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα και ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2006, στηρίζοντας την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 2001 θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Οι καταναλωτές, οι εταιρείες και οι αγοραστές κατοικιών ματαιώνουν τις αγορές τους καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί με ύφεση τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 66,02 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:12 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 66,45 σεντς κατά τη λήξη της διαπραγμάτευσης στις 31 Οκτωβρίου. Τα κρατικά ομόλογα διετούς διάρκειας σημείωσαν άνοδο 4 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας στο 4,33%.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 1,25% μετά την αύξησή του στα υψηλότερα επίπεδα 12 ετών και στο 7,25% τον Μάρτιο για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αναρριχήθηκε στο 5% το τρίτο τρίμηνο. Στόχος είναι η διατήρηση της ετήσιας αύξησης των τιμών μεταξύ 2% και 3% κατά μέσον όρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα