Ινδία-Κίνα: Μεγαλύτερες προσπάθειες στήριξης της οικονομίας

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 07:42
UPD:09:53

Εντείνουν τις προσπάθειές τους να στηρίξουν την ανάπτυξη οι κυβερνήσεις της Ινδίας και της Κίνας, καθώς η παγκόσμια συρρίκνωση απειλεί τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

Την 1η Νοεμβρίου η Reserve Bank of India μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες και για πρώτη φορά σε 11 χρόνια. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέστειλε προσωρινά τους ελέγχους των δανείων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την 1η Νοεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη μείωση των επιτοκίων για τρίτη φορά σε δύο μήνες.

Οι αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες, που ευθύνονται για το 1/5 της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, πιέζονται καθώς οι κύριες αγορές τους – ΗΠΑ και Ευρώπη – συρρικνώνονται, αυξάνοντας την πιθανότητα για παγκόσμια ύφεση. Επίσης, Ινδία και Κίνα αυξάνουν τις δαπάνες τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ινδίας και της Κίνας μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων οικονομικής στήριξης το Σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα σημείωσε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 1.678,71 μονάδες στις 11:30 π.μ. τοπική ώρα. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex αναρριχήθηκε 5,71% φθάνοντας στις 10.346,72 μονάδες στις 10 π.μ. στο Μουμπάϊ, τοπική ώρα.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ινδίας σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος επιπλέον 2,4 τρισ. ρουπίες (49 δισ. δολ.). Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας υποστηρίζει ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ηδη, η Κίνα αύξησε τα κίνητρα για εξαγωγές, μείωσε το κόστος για τους αγοραστές κατοικιών και υποσχέθηκε δαπάνες στις υποδομές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα