Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση και η ανάπτυξη αναμένεται να εισέλθει σε πραγματική στασιμότητα την επόμενη χρονιά, επισημαίνει η Κομισιόν στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2010, ενώ απευθύνει έκκληση για συντονισμένη δράση με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης.
«Οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοοικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνει τη διόρθωση στην αγορά κατοικίας αρκετών οικονομιών, σε μια περίοδο που η εξωτερική ζήτηση φθίνει ταχύτατα», αναφέρει η Ε.Ε. στην ανακοίνωσή της.
Στις οικονομικές της προβλέψεις, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη σταθεροποίηση των αγορών έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη, «η κατάσταση παραμένει επισφαλής και οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις σοβαροί».
Σύμφωνα με την Ε.Ε., η ανάπτυξη στα 15 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί την επόμενη χρονιά στο 0,1% από 1,2% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος. Το 2010 αναμένεται ανάκαμψή της στο 0,9%.
«Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ε.Ε. για να στηρίξουμε την οικονομία, αντίστοιχη με αυτήν που λάβαμε στον χρηματοοικονομικό τομέα» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.
Η Κομισιόν αναμένει κάμψη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2008, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη. «Οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες, με αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες να έχουν εισέλθει ή να βρίσκονται κοντά στην ύφεση.
Σύμφωνα με τον Αλμούνια, η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει τερματιστεί καθώς η κατάσταση στις χρηματαγορές παραμένει ασταθής.
Όπως αποκάλυψε ο κοινοτικός επίτροπος, η Κομισιόν προτίθεται να ξεκινήσει, τις προσεχείς βδομάδες, διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιρλανδίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι φέτος υπήρξε υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα της χώρας θα κλείσει στο 5,5% του ΑΕΠ το 2008 για να σημειώσει περαιτέρω αύξηση στο 6,8% το 2009 και στο 7,2% το 2010.
Τον επόμενο χρόνο οκτώ κράτη μέλη – οι Ουγγαρία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Φιλανδία, Ρουμανία και Γαλλία – θα παρουσιάσουν έλλειμμα πάνω από το όριο του 3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.