Ακολουθούν ορισμένα από τα σχόλια του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια, μετά τη σημερινή δημοσίευση των προβλέψεων της Κομισιόν.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά (για τις εκλογές στις ΗΠΑ), μπορούμε να αναμένουμε νέο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
«Η στρατηγική κατάρτισης του προϋπολογισμού θα προβλέπει μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε η οικονομική ανάκαμψη να βασιστεί σε στέρεα θεμέλια».
«Οι περιορισμοί είναι περιορισμοί βιωσιμότητας των κρατικών κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας των κρατικών κεφαλαίων τους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν μπορούν να παραβλέπουν την μη ύπαρξη βιωσιμότητας κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τη στρατηγική κατάρτισης του προϋπολογισμού».
«Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο έχει μεταβληθεί τα τελευταία 10 χρόνια ο διαφορισμός των επιτοκίων της ευρωζώνης. «Μια ματιά στα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς ότι… οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη βιωσιμότητα των κρατικών κεφαλαίων».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
«Θέλουμε να κάνουμε πλήρη χρήση των ευέλικτων εργαλείων που μας προσφέρει το σύμφωνο (σχετικά με τους κανονισμούς κατάρτισης προϋπολογισμών στην ΕΕ). Δεν θέλουμε να αγνοήσουμε το σύμφωνο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή του συμφώνου τη στιγμή που η δημοσιονομική πολιτική και η πολιτική του προϋπολογισμού για τη στήριξη της ζήτησης είναι απολύτως αναγκαία».
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
«Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποτελεί σαφέστατα τον μεγαλύτερο πτωτικό κίνδυνο στο κεντρικό μας σενάριο».
«Οι εντάσεις στη διατραπεζική αγορά υποχωρούν και πιστεύω ότι θα συνεχίζουν να υποχωρούν».
ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΚΥΡΩΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
«Μετά τη δημοσίευση των προβλέψεων, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία που αφορά στο υπερβάλλον εμπορικό έλλειμμα».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΤΑΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
«Ελπίζω... ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει σταδιακά από το δεύτερο μισό του 2009. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια συνετή προσέγγιση, ένα συνετό σενάριο, γιατί όπως προανέφερα, στο κεντρικό σενάριο πρέπει δυστυχώς να συνυπολογιστούν και ορισμένοι κίνδυνοι μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης».
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση... έχει δημιουργήσει μια ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο του να βρίσκεται μια χώρα εκτός της ευρωζώνης. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα νέα κράτη μέλη όπως η Πολωνία, αλλά και για τα κράτη που είναι μέλη της ΕΕ ήδη από το 1973 όπως η Δανία».
«Ευελπιστώ επίσης σε μια πολιτική ανανέωση που θα προετοιμάσει τις οικονομίες εκτός ευρωζώνης για την ένταξή τους σε αυτή».
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
«Καλωσορίζω θερμά το πρόγραμμα (της Πολωνίας), καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη διαβιβάσει τις προθέσεις της».
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ
«Οι δράσεις των χωρών είναι πολύ πιο αποτελεσματικές όταν είναι συντονισμένες».
«Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες πολιτικές στην ευρωζώνη».
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
«Με βάση της προβλέψεις, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό ... ο κίνδυνος της ύφεσης είναι υπαρκτός σε ορισμένες χώρες, στην ευρωζώνη, στην ΕΕ… και ο πραγματικός κίνδυνος της ύφεσης είναι η βασική αιτία για το σχεδιασμό ενός πλαισίου δράσης».
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε σε αυτό το στάδιο ότι αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο».
Πηγή: Reuters