Κάθε εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ είναι, αναμφίβολα, σημαντική. Αλλά δεδομένων των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ αλλά και ο ολόκληρος κόσμος, λίγες εκλογές υπήρξαν τόσο κρίσιμες όσο οι τωρινές.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιντ, σε άρθρο του στους Financial Times. Δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον των ΗΠΑ, θεωρεί ωστόσο ότι χρειάζεται μια φρέσκια προσέγγιση. Το κέντρο βάρους πρέπει να μετατοπιστεί από την υποστήριξη των εδραιωμένων κλάδων στην υποστήριξη νέων ιδεών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, υποστηρίζει.
Σύμφωνα πάντα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, η εφευρετικότητα και η επιχειρηματικότητα διατηρούν τη δυναμική τους, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν λάβει την απαραίτητη στήριξη. «Οι ομοσπονδιακές δαπάνες στις ΗΠΑ για την έρευνα και ανάπτυξη –όπως η χρηματοδότηση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών – έχουν μειωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πίσω από τη μείωση αυτή βρίσκεται η αντίληψη ότι οι κρατικές επενδύσεις σε ερευνητικούς σκοπούς δεν φέρνει καρπούς. Φαίνεται πως έχουμε ξεχάσει, όμως, ότι το Διαδίκτυο, η μεγαλύτερη μηχανή ευημερίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ξεκίνησε ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα που επιδοτήθηκε από την κυβέρνηση».
«Ήρθε η στιγμή να ενισχύσουμε τις επενδύσεις σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η καθαρή ενέργεια και η τεχνολογία περιβάλλοντος», τονίζει ο Σμιντ. «Πρόκειται για κλάδους που έχουν αγνοηθεί πλήρως από την πολιτική ηγεσία, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα αλλά για δεκαετίες ολόκληρες. Πρέπει να βρούμε επειγόντως εναλλακτικές των ορυκτών καυσίμων, να επενδύσουμε σε ένα έξυπνο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να φτιάχνουμε πιο αποδοτικά αυτοκίνητα, σπίτια και γραφεία. Η διόγκωση της ανεργίας θα μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα μας στον περιβαλλοντικό κλάδο, όπου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν επιπλέον 2-3 εκατ. καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογίας έως το 2030. Οι «πράσινες» αυτές θέσεις εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας εκπληκτικών οικονομικών ευκαιριών».
Θεωρεί επίσης σημαντικό «να ανοίξουμε την πόρτα μας στην ψηφιακή τεχνολογία. Οι ΗΠΑ κατέχουν μόλις την 15η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ευρυζωνική πρόσβαση, καθώς 45 εκατ. πολιτών δεν χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες. Ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με την οικοδόμηση των υποδομών του 21ού αιώνα, ακριβώς όπως ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ κατασκεύασε το σιδηροδρομικό δίκτυο που αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης στις ΗΠΑ στα μέσα του 20ού αιώνα».