Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 13:55

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναχώρησε σήμερα το μεσημέρι για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (3-4/11/2008). Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, στη χρηματοπιστωτική αγορά και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, υπό το φως και της έκθεσης Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Ε. Επιτροπής.

2. Μακροοικονομικές εξελίξεις στα Κ-Μ του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στις χώρες που μετέχουν στον ΜΣΙ ΙΙ.

3. Χρήση του Πολυμερούς Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Βοήθειας Κ-Μ της Ε.Ε.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Προετοιμασία πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γαλλική Προεδρία θα παρουσιάσουν στοχευμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Τα βασικά σημεία των πρωτοβουλιών αυτών είναι: Πρώτον, η δημιουργία μιας νέας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τομέα και να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία, με συγκεκριμένες δράσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ε.Ε. Τρίτον, μια παγκόσμια απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση. Η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη νέα διεθνή αρχιτεκτονική. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετάσχει στην πρώτη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου.

2. Φορολογία

α) Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Στο ¶τυπο Συμβούλιο ECOFIN (12-13/9/2008), η γαλλική Προεδρία ζήτησε από την Ε. Επιτροπή να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ecofin του Οκτωβρίου ανάλυση σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον προϋπολογισμό των Κ-Μ. Τα σχετικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin της 7ης Οκτωβρίου. Η γαλλική Προεδρία υπέβαλε νέα συμβιβαστική πρόταση για τη διαμόρφωση πρότασης Οδηγίας που θα ρυθμίζει θέματα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

β) Καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

Η πρόταση της Ε. Επιτροπής για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ εστιάζεται στη λήψη μέτρων, που αφορούν κυρίως την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών.

γ) Γενικό καθεστώς για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ)

Η Προεδρία θα υποβάλει συμβιβαστική πρόταση για την υιοθέτηση Οδηγίας του Συμβουλίου για το γενικό καθεστώς των ΕΦΚ.

δ) Συμφωνία για την καταπολέμηση της απάτης με το Λιχτενστάιν

Οι διαδικασίες σύναψης Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. (και Κ-Μ) και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την καταπολέμηση της απάτης και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων κατά των οικονομικών τους συμφερόντων βασίζονται σε εντολή που δόθηκε στην Επιτροπή το 2006 από το Συμβούλιο για έναρξη διαπραγματεύσεων στα πρότυπα αντίστοιχης συμφωνίας με Ελβετία (2004). Η Συμφωνία αυτή έχει σαν στόχο την ενίσχυση της δικαστικής συνδρομής και της διοικητικής συνεργασίας, μέσω κυρίως ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Κ-Μ και Λιχτενστάιν.

3. Κλιματική αλλαγή

Θα γίνει γενική συζήτηση προσανατολισμού για το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (EU Emissions Trading System- ETS).

4. Στρατηγική της Λισσαβόνας

Θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα έρευνας της Ε. Επιτροπής, με θέμα τα συστήματα φορολόγησης και παροχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα