Αντιμέτωπος με πληθώρα οικονομικών προβλημάτων ο Ομπάμα

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 11:42

ΠΛΗΘΩΡΑ οικονομικών προβλημάτων - μετά τη θριαμβευτική του εκλογή - έχει να αντιμετωπίσει ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα.

Οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ είναι η χειρότερη του είδους από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930. Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση η οποία μπορεί να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και αναλαμβάνει ο νέος πρόεδρος.

Ο Ομπάμα έχει εξαγγείλει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας. Το πακέτο, ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για υποδομές και φοροελαφρύνσεις.

Υγειονομική περίθαλψη

Ο Ομπάμα έχει προτείνει ένα εθνικό σύστημα ασφάλισης που θα επιτρέπει στους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ασφάλιση παρόμοια με αυτή των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, η οποία θα συμπληρώνεται μερικώς από φόρους που θα καταβάλλουν οι εργοδότες που δεν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Υποστηρίζει τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των λαθών.

Ενέργεια

Η πετρελαϊκή εξάρτηση των ΗΠΑ από άλλες χώρες θεωρείται απειλή τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την οικονομία. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και την πυρηνική ενέργεια, αλλά τονίζει τη σημασία που έχει η μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και οι μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φορολογία

Ο Ομπάμα τόνισε ιδιαίτερα το φορολογικό του πρόγραμμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία, λέγοντας ότι η φορολογική προσέγγιση του ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν θα ευνοούσε τις μεγάλες εταιρείες, ενώ η δική του συνεπάγεται φοροελαφρύνσεις για την ευρεία μεσαία τάξη.

Σκοπεύει επίσης να ανακαλέσει ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές για τους οικονομικά ευκατάστατους, που είχε θεσπίσει ο Τζωρτζ Μπους.

Εμπόριο

Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και να χρησιμοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες ως μέσο προώθησης καλύτερων εργασιακών και περιβαλλοντικών συνθηκών. Έχει επίσης υποσχεθεί την κατάργηση φοροαπαλλαγών που ενθαρρύνουν αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα