Σχέδιο για δανειολήπτες με βάση το ισπανικό μοντέλο

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 10:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την προσαρμογή του ισπανικού σχεδίου στις ελληνικές ιδιαιτερότητες προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός, αφού διευκρίνισε ότι η ισπανική οικονομία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο Θαπατέρο είναι επιλεκτικό, για την ενίσχυση ορισμένων κατηγοριών πολιτών, το μελετάμε και, αν βρούμε κάποια μέτρα στην Ελλάδα, θα το κάνουμε, είπε.

Πρόσθεσε ότι, αν κάποιος έχει λάβει στεγαστικό δάνειο και έχασε τη δουλειά του, κάτι πρέπει να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε να πληρώνει τις δόσεις του, αλλά απέκλεισε τη γενίκευση των όποιων μέτρων, όπως επίσης και το «πάγωμα» των δόσεων.

O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Τροποποιήσεις

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, για το Σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες στην επιτροπή της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και μέχρι τότε εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχει και η έγκριση της Κομισιόν.

Οι αλλαγές που θα γίνουν επί του σχεδίου, είπε ο υπουργός, θα αφορούν στο κόστος των εγγυήσεων της χρηματοδότησης αυτής που θα καταβάλουν οι τράπεζες και οι οποίες θα ποικίλλουν, ανάλογα με το δείκτη φερεγγυότητάς τους, που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Παραμένει, είπε, η απόδοση 10% επί των προνομιούχων μετοχών που θα αποκτά το Δημόσιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των προμηθειών που θα εισπράττει το Δημόσιο από τις τράπεζες, ενδεχομένως σε επίπεδο κάτω από 100 ή ακόμη και 50 μονάδες βάσης.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν σχέση με το εποπτικό συμβούλιο των τραπεζών, καθώς και με το πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών, οι οποίες, μαζί με τα μπόνους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ.

Ο υπουργός τόνισε ότι το σχέδιο, στο οποίο θα γίνουν σήμερα και τροποποιήσεις στο ύψος των προμηθειών, αποτελεί δικλίδα ασφαλείας, για την αντιμετώπιση της ασφυξίας της αγοράς, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν ήδη περιορίσει αφενός τις πιστώσεις αφετέρου έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους.

Στην παρατήρηση ότι πολλές τράπεζες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σχέδιο, ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά: «Η ελπίδα μου είναι, μακάρι το σχέδιο να καταστεί ανενεργό, επειδή γενικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές». Αλλά συμπλήρωσε: «Φοβάμαι ότι θα το χρειαστούν για ευρύτερους κοινωνικούς λόγους, για λόγους παροχής ρευστότητας στο σύστημα. Δεν μπορούν οι τράπεζες να τραβάνε τη βαλβίδα ασφαλείας από το σύστημα σε περιόδους κρίσης».

Στο ερώτημα γιατί θα το χρειαστούν οι τράπεζες, αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα και μήπως ο υπουργός έχει κάποια αντίθετη πληροφόρηση, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε, χρησιμοποιώντας μια φράση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, «ετοιμαστείτε για το απροσδόκητο», εξηγώντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη.

Προχώρησε επίσης και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας «είμαι βέβαιος ότι όλοι οι τραπεζικοί παράγοντες έχουν αίσθημα ευθύνης. Στην αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση έχει τρόπους να τους κατευθύνει σε μια συμπεριφορά, η οποία θα είναι υπεύθυνη», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Σε υψηλούς τόνους ήταν και μια δήλωσή του, που αφορούσε στην αντιγραφή του ισπανικού μοντέλου στήριξης των δανειοληπτών, (αναστολή των δόσεων των στεγαστικών δανείων). «Υπάρχουν κάποιοι που επενδύουν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να ωφεληθούν οι ίδιοι. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει το σύστημα», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Απέφυγε όμως να προσδιορίσει τους αποδέκτες των υπαινιγμών του και συγκεκριμένα αν αφορούν τον επιχειρηματικό ή τον πολιτικό τομέα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αντίστοιχες προτάσεις έχουν διατυπώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, και ο αντιπρόεδρος της Marfin, Α. Βγενόπουλος.

Σύσκεψη με ΕΕΤ

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), προκειμένου όλα τα μέλη της να ενημερωθούν για το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχετικό σχέδιο νόμου και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων.

Η σύσκεψη γίνεται κατόπιν αιτήματος μελών της ΕΕΤ, ώστε να υπάρξει σφαιρική εικόνα για τα μέτρα. Σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου, θα παραστεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο.

Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή

Χωρίς να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της τραπεζικής αγοράς, άρχισε χθες στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε, χθες και στη Βουλή, διά του υφυπουργού Οικονομίας, Νίκου Λέγκα, ότι θα υπάρξουν προσαρμογές και αλλαγές στο εν λόγω σχέδιο, μετά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Τόσο αυτή η παραδοχή της κυβέρνησης όσο και η παρουσίαση νέων ρυθμίσεων, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο του νομοσχεδίου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα