Αξιωματούχος Fed: Ο πληθωρισμός μεγαλύτερη απειλή από την πιθανή ύφεση

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 23:55
REUTERS/Jonathan Ernst

«Ο πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από μια πιθανή ύφεση», εκτιμά ο Νιλ Κασκάρι ,πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολη. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε μια ύφεση, αλλά δεσμευόμαστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό και θα κάνουμε ό,τι πρέπει γι αυτό », δήλωσε ο Κασκάρι στο CBS και στην εκπομπή  “Face the Nation”.

«Το αν βρισκόμαστε τεχνικά σε ύφεση ή όχι δεν αλλάζει την ανάλυσή μου», τονίζει ο αξιωματούχος της Federal Reserve Bank of Minneapolis. «Έχω εστιάσει την προσοχή μου  στα δεδομένα για τον πληθωρισμό. Έχω επικεντρωθεί στα δεδομένα των μισθών. Και μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μας εκπλήσσει προς τα πάνω. Οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται», προσθέτει

Τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών , σημειώνοντας άνοδο 9,1% σε σχέση με πέρυσι.

Την περασμένη  Πέμπτη πάντως, τα νέα στοιχεία του Αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν σημάδια ύφεσης στην αγορά εργασίας, με τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο Κασκάρι επιμένει ότι η αγορά εργασίας είναι «πολύ, πολύ ισχυρή».

Όπως λέει, «συνήθως σε περιόδους ύφεσης  υπάρχουν  μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, υψηλή ανεργία και αυτά είναι τρομερά για τις αμερικανικές οικογένειες. Αλλά δεν βλέπουμε σήμερα κάτι τέτοιο»

Το πρόβλημα, τονίζει ο Κασκάρι, είναι ότι «ακόμη και σε μια ισχυρή αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός ξεπερνά την αύξηση των μισθών - δίνοντας σε πολλούς Αμερικανούς μια λειτουργική «μείωση μισθών» καθώς το κόστος διαβίωσης αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο. Η επίλυση αυτού του προβλήματος με τη μείωση του πληθωρισμού είναι ο κορυφαίος στόχος της Federal Reserve αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο , γεγονός που θεωρείται ως ένα προειδοποιητικό σημάδι για οικονομική ύφεση. Για τον Κασκάρι όμως, αυτό μπορεί να είναι  καλό: Μια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού σε σημείο που να μην υπερβαίνει πλέον την αύξηση των μισθών.

«Δεν θέλουμε να δούμε την οικονομία να υπερθερμαίνεται. Θα μας άρεσε αν μπορούσαμε να μεταβούμε σε μια βιώσιμη οικονομία χωρίς να οδηγήσουμε την οικονομία σε ύφεση», τονίζει. Κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη Fed.

Ο αξιωματούχος της Fed παραδέχεται  ότι οι οικονομικές επιβραδύνσεις τείνουν να είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, «ειδικά εάν η κεντρική τράπεζα είναι αυτή που προκαλεί την επιβράδυνση».

Ωστόσο, ο Κασκάρι σημείωσε  πώς η Fed  θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και πρόσθεσε:«Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη μιας οικονομίας που θα έχει επιστρέψει 2% σε  πληθωρισμό 2%. Αλλά εκεί πρέπει να φτάσουμε».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα