ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε 0,9% το ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 15:59
UPD:16:26
REUTERS/ERIC THAYER

Σε τεχνική ύφεση εισήλθε η αμερικανική οικονομία, καθώς συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός υποβάθμισε τις καταναλωτικές δαπάνες και οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed εμπόδισαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη ζήτηση κατοικιών.

Ως τεχνική ύφεση ορίζεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον ορισμό και βασίζονται σε έναν ορισμό από μια ομάδα ερευνητών στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, με βάση ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων. Όπως και να χει, δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης στη σειρά θα μπορούσαν να τρομάξουν τις αγορές. 

Ειδικότερα, σε ετήσια βάση το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,9%, καταγράφοντας πτώση 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό έρχεται στον απόηχο των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 1,6%.

Παρά τη συρρίκνωση, η κατανάλωση, η οποία είναι αντιπροσωπευτική για την υγεία του καταναλωτή στις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 1%. Πρόκειται, ωστόσο, για επιβράδυνση σε σύγκριση με το 1,8% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο. 

Τα αποτελέσματα είναι είναι πιθανό να περιπλέξουν την κατάσταση για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για το αν θα συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων

Εκτός από την επιβράδυνση των δαπανών των νοικοκυριών, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης μειώσεις στις επιχειρηματικές επενδύσεις, τις κρατικές δαπάνες και τη στέγαση.  

Τα στοιχεία έρχονται την μία μέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 75 μονάδες βάσης. Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν από την κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν την οικονομία και οι αγορές παρακολουθούν στενά για να δουν εάν αυτή η ταχεία σύσφιξη θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα