ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στο 3,25%

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 14:45
UPD:14:48
REUTERS

Στο 3,25% - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών - από 3,75% αποφάσισε να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης και τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας μεγάλων κεντρικών τραπεζών με στόχο να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε προαναγγείλει πρόσφατα μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων μέσα σε ένα μήνα. Το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Τρισέ στις 15:30’ ώρα Ελλάδος, προκειμένου να συμπεράνουν αν η τράπεζα προσανατολίζεται σε ανάλογες κινήσεις τον επόμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι και οι 81 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψαν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ ορισμένοι εκτιμούσαν ότι η μείωση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Νωρίτερα σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αιφνιδίασε τις αγορές, ανακοινώνοντας γενναία μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης στο 3%. Σε απρόσμενη μείωση του επιτοκίου της στο 2% από 2,5% προχώρησε και η Τράπεζα της Ελβετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα