Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στα νέα επιχειρηματικά δάνεια δεν απέκλεισε χθες ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Τάκης Αράπογλου, τοποθετούμενος χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με τη διαχείριση το πακέτου των 28 δισ. ευρώ. Παράλληλα, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το αν θα συμμετάσχει ή όχι η Εθνική στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Αράπογλου ξεκαθάρισε καταρχήν ότι για τα υπάρχοντα ομολογιακά δάνεια δεν υπάρχει δικαίωμα ανατιμολόγησης από την πλευρά των τραπεζών, αντίθετα, στην περίπτωση των νέων επιχειρηματικών δανείων, κυρίως προς ΜΜΕ για ενίσχυση κεφαλαίων κίνησης, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του επιτοκίου.
«Στην περίπτωση του κεφαλαίου κίνησης, που έχει μια ημερομηνία λήξης, όταν λήξει η περίπτωση της έγκρισης, έχουμε τη δυνατότητα να πούμε ότι για να το επεκτείνουμε θέλουμε άλλη τιμή», ανέφερε ο κ. Αράπογλου και υπογράμμισε ότι στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ανατιμολογήσεις πριν λήξουν.
Απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το αν θα κάνει η Εθνική χρήση του πακέτου των 28 δισ., ο κ. Αράπογλου δήλωσε ότι αυτό δεν έχει αποφασισθεί ακόμη και οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί στην καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή, την 1η Φεβρουαρίου του 2009.
«Κοιτάζουμε να μελετήσουμε την κατάσταση, καθώς δεν θέλουμε να βάλουμε σε μειονεκτική θέση την Εθνική Τράπεζα με οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τον ανταγωνισμό. Επομένως, επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε στην καταληκτική ημερομηνία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας, πάντως, το πακέτο των 28 δισ., τόνισε ότι δεν το ζήτησαν οι τράπεζες αλλά αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο βασικός στόχος του πακέτου είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, η οποία επιτυγχάνεται με τις εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ και την έκδοση ομολόγων του Δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος παράλληλα στα δάνεια του ΟΕΚ, υπογράμμισε ότι σε όσα εγκριθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2008 και εκταμιευτούν μέχρι τέλος Μαρτίου του 2009, θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι που ισχύουν και σήμερα.
Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Κυριακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών, δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένες προσαρμογές των επιτοκίων και συνέστησε προσεκτική χρήση των καρτών στους καταναλωτές.
Η ΓΣΕΕ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν στοχεύει ούτε στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας ούτε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά πρόκειται στην ουσία για στήριξη των τραπεζών «δίχως όρους και όρια».
ΣΕΒ: Ταχεία εφαρμογή του μέτρου
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζήτησε την ταχεία εφαρμογή του μέτρου, καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τις τράπεζες να επισπεύσουν τις διαδικασίες, διότι η καθυστέρηση προκαλεί «ανταγωνιστικό μειονέκτημα» στην ελληνική οικονομία.
«Η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας και, αν δεν τη φτιάξουμε γρήγορα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να επιβληθεί κρατική κηδεμονία σε τράπεζες που δεν έχουν ανάγκη να προσφύγουν στο κράτος για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
«Οι ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται στις πιο καθαρές της Ευρώπης και πιστεύουμε ότι η εγγύηση των καταθέσεων, που ήδη δόθηκε, καθώς και τα νέα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο, αρκούν για να διασφαλίσουν στην παρούσα φάση την ομαλή λειτουργία της οικονομίας», συμπλήρωσε.
ΙΧΧ - Μ.ΧΑΤΖ.