Ε.Ε.: Διαμόρφωση κοινής θέσης για την κρίση στη Σύνοδο Κορυφής

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 09:35

Με στόχο την διαμόρφωση μιάς κοινής θέσης για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται το μεσημέρι στις Βρυξέλλες καθώς η κρίση επηρέαζει καθημερινά όλο και περισσότερο την πραγματική οικονομία σε όλον τον πλανήτη.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής ξεκινά στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16.00.

Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ελπίζει ότι οι 27 θα συμφωνήσουν τουλάχιστον σε γενικές γραμμές στην μεταρρύθμιση του συστήματος, ενόψει της συνόδου του G20 στην Ουάσινγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα θέσει προς συζήτηση σχέδιο προτάσεων για την ενίσχυση του ελέγχου στις χρηματαγορές, προκειμένου ουδείς οικονομικός τομέας να δρα ανεξέλεγκτος στο μέλλον.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι δύσκολα θα διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς χώρες, όπως η Βρετανία και η Σουηδία αντιδρούν στην εκτεταμμένη ρύθμιση της οικονομίας.

Η νίκη του δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχει δώσει πάντως νέες ελπίδες στους Ευρωπαίους που επιζητούν την εκ βάθρων μεταρρύθμσιη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς η κυβέρνηση Μπους δεν είχε δεχτεί και με τόσο ενθουσιασμό τη σύνοδο του G20 και την υιοθέτηση σημαντικών αλλαγών.

Για να συντηρήσει την πίεση, η γαλλική προεδρία προτείνει η σύνοδος του G20 να δεσμευτεί στην διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων ως τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή ένα μήνα μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα