Στο «κόκκινο» η Ευρώπη και οι αγορές ενέργειας

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 12:03
UPD:12:03
EPA/FILIP SINGER

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Στα κόκκινα όλα τα φώτα στις αγορές ενέργειας: Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε πάνω από τα 2.300 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα για πρώτη φορά από τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η συνολική αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου από την αρχή της ημέρας ξεπερνά το 10%. Το κόστος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Αυγούστου στο κέντρο TTF στην Ολλανδία αυξήθηκε στα 2.307 δολάρια τα 1.000 κυβικά ή 220 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Από τη  Δευτέρα που η Gazprom ανακοίνωσε την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας μιας άλλης τουρμπίνας στον σταθμό συμπίεσης του αγωγού Nord Stream 1 στην Πορτόβαγια, έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» σε όλη την Ευρώπη.

Η Gascade, ο γερμανικός φορέας εκμετάλλευσης των δύο σημείων άφιξης του Nord Stream 1, στο Λούμπμιν, ανακοίνωσε  ήδη ότι η ροή αερίου αερίου μέσω του αγωγού μειώθηκε στο 20% της μέγιστης χωρητικότητας ή 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από τα 67 εκατομμύρια κυβικά, που ήταν μέχρι χθες.

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν πώς δεν βλέπουν κανένα τεχνικό λόγο για τη μείωση ακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Ταυτόχρονα, η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται να αναφέρει τη θέση της επισκευασμένης στον Καναδά πρώτης τουρμπίνας με την Gazprom να προειδοποιεί ότι τα σχετικά έγγραφα που έστειλε η Siemens δεν λύνουν το πρόβλημα. Μύλος δηλαδή!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rstad Energy, «ο Ιούλιος αναμένεται να γίνει ο πιο ακριβός μήνας  όλων των εποχών» στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η ύφεση προ των πυλών    

Με αυτά και μ; αυτά, «η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη φαίνεται τώρα «ξεκάθαρη»», εκτιμά το CNBC. Η διολίσθηση της Ευρώπης σε οικονομική συρρίκνωση φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί με τη Ρωσία να συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ και τη βαριά βιομηχανία να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να λειτουργεί με σκληρό δελτίο τους επόμενους μήνες», τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο.

Οι εξελίξεις αυτές θέτουν πλέον την Ευρώπη σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς αντιμετωπίζει έναν υψηλό πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της  Ευρώπης και παραδοσιακή κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, έχει ιδιαίτερο λόγο να ανησυχεί. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και ολισθαίνει προς την ύφεση. Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς θα κρατήσει «τα φώτα αναμμένα» τον χειμώνα, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση. Είναι καιρός να το καταλάβουν όλοι», τόνισε ο Πράσινος πολιτικός. Πρόσθεσε ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου. Σε ένα σενάριο χαμηλών προμηθειών, το φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες θα μειωθεί πριν από τα νοικοκυριά και τις κρίσιμες υποδομές όπως τα νοσοκομεία.

Οι ενεργειακοί αναλυτές τονίζουν ότι οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό των δικών τους υποδομών. «Η μαζική ανάπτυξη οικιακών ενεργειακών εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως οι μίνι πυρηνικοί αντιδραστήρες και οι κοινοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είναι απλώς «καλό να τα έχουμε». Είναι επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση», τονίζει  Ευρωπαίος  διπλωμάτης στην «Ναυτεμπορική»

«Σπάει η ενότητα της ΕΕ»

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει με έκδηλη ανησυχία ότι « με τις περικοπές  φυσικού αερίου της Ρωσίας , υπάρχει ο κίνδυνος να διαρραγεί η  ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», καθώς οι ελλειμματικοί  προϋπολογισμοί και τα προβλήματα εφοδιασμού περιορίζουν την ικανότητα της Ένωσης να αντιμετωπίσει μια ξαφνική, σοβαρή έλλειψη ενέργειας.

«Τα κράτη της ΕΕ επιδιώκουν να διατηρήσουν μια κοινή απάντηση σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως τον εκβιασμό του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πέντε μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι συζητήσεις τους αρχίζουν να απηχούν τις εντάσεις που χώρισαν τα κράτη του Βορρά και του Νότου, κατά την οικονομική κρίση», αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας την απόφαση των υπουργών Ενέργειας των 27.

«Η Γερμανία, με την τεράστια και διψασμένη για ενέργεια , βιομηχανία της ,είναι ο στόχος κάποιας δυσαρέσκειας, από τον Νότο, καθώς το Βερολίνο ,που επί χρόνια κατηγορούσε την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία για ανεύθυνη οικονομική συμπεριφορά, απαιτεί τώρα αλληλεγγύη από την ΕΕ για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της μείωσης των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει καλλιεργήσει την  υπερβολική της εξάρτηση από τη Μόσχα», τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο.

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης τονίζει μάλιστα ότι «ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να είναι απρόθυμα να κάνουν θυσίες για το Βερολίνο, λόγω της αποτυχίας της Γερμανίας να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας , την ίδια στιγμή που έδινε διαλέξεις στις χώρες του Νότου να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους».

Σκληρός χειμώνας

Η διαγραφόμενη ρωγμή στην ενότητα της ΕΕ, έρχεται μάλιστα στη χειρότερη φάση της κρίσης του ευρώ και αν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, οι αναλυτές προβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα για την Γηραιά Ήπειρο. «Το υψηλό ενεργειακό κόστος ωθεί τη Δυτική Ευρώπη προς την ύφεση», ανέφερε η S&P Global Market Intelligence σε έκθεσή της.

Η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη φαίνεται τώρα «ξεκάθαρη», ανέφεραν οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές της Citibank σε σημείωμά τους. Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου και πάλι, είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα «να ωθήσει την Ευρώπη σε βαθύτερη ύφεση».

Οι αναλυτές της Citi προειδοποιούν μάλιστα ότι «καθώς γίνονται  συμφωνίες σε σχέδια για τον περιορισμό της ενέργειας για το χειμώνα, αναμένουμε ότι οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη θα προκαλέσουν πολύ χειρότερη αντίδραση στην πραγματική οικονομία. Ο χειμώνας χτυπά την πόρτα της Ευρώπης», τονίζουν οι αναλυτές της Citi.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα