Ισχυρό αποτύπωμα των ξένων στην αγορά εξοχικής κατοικίας

Έρευνα RE/MAX: Από το εξωτερικό προέρχεται το 46% των αγοραστών
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 12:00
UPD:12:02

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ξένος υπήκοος είναι ο αγοραστής για το 46% των πωλούμενων εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, με τις εθνικότητες εκείνων που αναζητούν ακίνητο αυτής της κατηγορίας να διαφοροποιούνται ανά περιοχή.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα του κτηματομεσιτικού γραφείου RE/MAX Ελλάς για την εξοχική κατοικία, στη Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί, ενώ στη Νότια Ελλάδα πολίτες από το Ισραήλ.

Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι σχεδόν «ελληνική» υπόθεση σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα (90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από Έλληνες). Το αντίστροφο παρατηρείται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα όπου οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.

Μαγνήτης για την αγορά εξοχικών είναι οι ελκυστικές αποδόσεις. Το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης στα τουριστικά ακίνητα πανελλαδικά εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (7%). Έπονται η Βόρεια Ελλάδα (6%) και τα νησιά του Ιουνίου (5%).

Η ισχυροποίηση της ζήτησης για ελληνικά εξοχικά φέτος ευνοείται και από τις πολύ καλές επιδόσεις που διαγράφει ο τουρισμός, αλλά και τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές από άλλους μεσογειακούς - ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Την απόφαση για αγορά εξοχικής κατοικίας επηρεάζει και η δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου (AirBnB), σύμφωνα με το 67% των γραφείων της RE/MAX Eλλάς, κυρίως στα κέντρα των αστικών πόλεων και στη νησιωτική Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στη Μύκονο, στη Νάξο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στα Χανιά, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά.

Τουριστικοί προορισμοί

Η Μύκονος είναι η περιοχή της χώρας με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας (7.250 ευρώ/τ.μ.). Ακολουθούν η Πάρος και η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.450 ευρώ/τ.μ. και 3.250 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Στην Κρήτη, παρά τον υψηλό τουρισμό, το επίπεδο των τιμών πώλησης δεν είναι τόσο υψηλό και δεν συναντώνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις περιοχές των Χανίων (2.500 με 1.800 ευρώ/τ.μ.), του Ηρακλείου (2.300 με 1.600 ευρώ/τ.μ.) και του Ρεθύμνου (2.400 με 1.500 ευρώ/τ.μ.).

Στο Ιόνιο Πέλαγος, η Κέρκυρα (2.500 με 1.800 ευρώ/τ.μ.), η Κεφαλονιά (2.600 με 1.500 ευρώ/τ.μ.) και η Λευκάδα (2.150 με 1.700 ευρώ/τ.μ.) κινούνται περίπου στο ίδιο επίπεδο ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, ενώ σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αποτελούν εξίσου τουριστικό πόλο έλξης, όπως είναι η Χαλκιδική, ο Βόλος και η Καλαμάτα οι τιμές πώλησης των ακινήτων διαμορφώνονται στα 1.583 ευρώ/τ.μ., 1.700 ευρώ/τ.μ. και 1.950 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Δεν επηρέασαν πόλεμος και ακρίβεια

Βάσει της έρευνας της RE/ MAX Ελλάς, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν επηρέασαν τη ζήτηση για εξοχική κατοικία. Το 61% των γραφείων του δικτύου της RE/MAX Ελλάς (76 γραφεία και περίπου 1.000 σύμβουλοι ακινήτων) δήλωσε ότι η ζήτηση δεν επηρεάστηκε σημαντικά, ενώ το 39% (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) υπογράμμισε ότι η ζήτηση αυξήθηκε ιδιαίτερα για ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων στα κέντρα των πόλεων, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα