Ο κόσμος συμπιέζεται από το ένστικτο αυτοσυντήρησης και τον πληθωρισμό  

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 12:04
UPD:13:02
REUTERS/Simon Dawson

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected] 

 

Τα αποτελέσματα της Microsoft και της Google συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της νευρικής διάθεσης στα χρηματιστήρια σήμερα, ενώ τα ομόλογα και το δολάριο ήταν αμετάβλητα εν όψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που αναμένεται να επιφέρει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq 100 αναπήδησαν 1,5% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 0,9% στην Ασία αφού η Microsoft προέβλεψε ισχυρή αύξηση εσόδων και η μητρική Google Alphabet δημοσίευσε σταθερές πωλήσεις διαφημίσεων στις μηχανές αναζήτησης. Τα πράγματα δεν ήταν τόσο φωτεινά αλλού. Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, SK Hynix, προειδοποίησε ότι η ζήτηση είναι πιθανό να επιβραδυνθεί καθώς οι πελάτες μείωσαν τις δαπάνες και η μετοχή υποχώρησε -1,9%.

Το ευρώ δυσκολεύτηκε να ανακτήσει την πτώση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς διαφαινόταν περαιτέρω μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και σε λίγες ώρες οι traders αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει απότομα τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (bps) στις 21:00 δική μας ώρα (18:00 GMT). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν περίπου 15% πιθανότητα αύξησης 100 bps. Η αγορά ομολόγων αποτυπώνει ήδη ότι τόσες απότομες βραχυπρόθεσμες αυξήσεις θα βλάψουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου παρέμειναν σταθερές στο 2,8032% σήμερα, κάτω από τις αποδόσεις δύο ετών στο 3,0508%.

Το ευρώ είχε τη χειρότερη σύνοδο του τελευταίου δεκαπενθήμερου την Τρίτη, υποχωρώντας 1%, καθώς η ρωσική Gazprom είπε ότι θα μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου προς τα δυτικά και οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν, με τις γερμανικές τιμές του επόμενου έτους να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Το κοινό νόμισμα παρέμεινε σταθερό στα 1,0150 $ στην Ασία. Το ιαπωνικό γεν διατηρήθηκε στα 136,96 ανά δολάριο.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει μετατραπεί σε σοβαρή κρίση επί του κόστους ζωής σε μεγάλο μέρος του κόσμου, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης. Υπάρχει ήδη μια μέση πιθανότητα 40% να συμβεί ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το επόμενο έτος. Η μέτρηση είναι απότομα υψηλότερη από τρεις μήνες πριν, και οι αντίστοιχες πιθανότητες έχουν αυξηθεί και για την ευρωζώνη και τη Βρετανία.

Παρά την επιθετική ανταπόκριση  των Κεντρικών Τραπεζών σε ορισμένες περιπτώσεις, εφαρμόζοντας τη μεγαλύτερη στροφή προς τη σύσφιξη εδώ και πολλές δεκαετίες, ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη υποχωρήσει στις περισσότερες από τις σχεδόν 50 οικονομίες που καλύπτονται στις έρευνες του Reuters από τις 27 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου σε περισσότερους από 500 ειδικούς επί των προβλέψεων για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

Αυτά που θα πει ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ σχετικά με τις προοπτικές για μια κίνηση επί της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο θα παρακολουθηθεί στενά και θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια άλλη περίοδο αστάθειας σε αγορές που έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επιβράδυνση της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, τα ισχυρά κέρδη εταιρειών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ιδιαίτερα τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη Microsoft και την Google - έχουν βελτιώσει το κλίμα. Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν υψηλότερα, η Wall Street φαίνεται έτοιμη για μια πιο σταθερή συνεδρίαση και οι ασιατικές αγορές τα πήγαν καλά νωρίτερα την ημέρα.

Η προσοχή σήμερα στρέφεται στην Ιταλία, όπου μια απόφαση έκπληξη της S&P Global να μειώσει την προοπτική της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε σταθερή από θετική έχει πυροδοτήσει ένα νέο ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων.

Κέρδη εισηγμένων στις αγορές της Ευρώπης αναμένονται σήμερα από: Airbus, Credit Suisse, Banco de Sabadell, Mercedes-Benz, Danone, Lloyds Banking Group, BAT, Rio Tinto, Deutsche Bank, EDP, Endesa, Wizz Air, Telecom Italia, GlaxoSmithKline, Poste Italiane, Carrefour, Moncle

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα