Ισλανδία: Πιθανό «πακέτο» έξι δισ. δολ. από ΔΝΤ

Σύμφωνα με την Πολωνία
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 12:17

Οικονομικό πακέτο βοηθείας, ύψους έξι δισ. δολαρίων, πιθανόν να λάβει η Ισλανδία από ομάδα, με επικεφαλής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο παρέλυσε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ξένου συναλλάγματος στη χώρα.

Στην ανωτέρω ομάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Πολωνία, οι οποίες θα συνεισφέρουν περίπου 200 εκατ. δολάρια, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών της τελευταίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας προέβλεψε την Πέμπτη ότι η οικονομία θα βυθιστεί σε βαθύτερη ύφεση απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, η ισλανδική οικονομία αναμένεται πλέον να συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά με ρυθμό της τάξεως του 8,3%, έναντι 2% που είχε προβλέψει η τράπεζα τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο το 2009 στο 14,1% από 7,6%.

Το ΔΝΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει στην Ισλανδία δάνειο 2,1 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η Νορβηγία έχει προσφέρει 635 εκατ. δολάρια και τα Νησιά Φερόε άλλα 51 εκατ. δολάρια. Το ΔΝΤ αποφάσισε χθες να αναβάλει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου την έγκριση του δανείου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα