Στο χείλος της χρεοκοπίας η General Motors

Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2008 10:25
UPD:10:27

Η General Motors, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης λόγω της διεθνούς κρίσης, προειδοποίησε χθες ότι πιθανόν να μην εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί φέτος.

Το διαθέσιμο ρευστό υποχώρησε στις 30 Σεπτεμβρίου σε 16,2 δισ. δολάρια από 21 δισ. δολάρια που ήταν στα τέλη Ιουνίου, αποκάλυψε χθες η εταιρεία, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της για το τρίτο τρίμηνο. Η GM εμφάνισε το εν λόγω διάστημα λειτουργικές ζημίες 4,2 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις με την Chrysler για μια πιθανή συγχώνευση ανεστάλησαν.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πλέον πολύ για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και προειδοποιούν ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει κρατική βοήθεια αλλιώς κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Το τρίτο τρίμηνο δεν ήταν προβληματικό μόνο για την GM αλλά και για τις υπόλοιπες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες – Ford και Chrysler. Η Ford, από την πλευρά της, παρουσίασε λειτουργικές ζημίες προ φόρων ύψους 2,7 δισ. δολαρίων. Οι καθαρές ζημίες της πάντως ήταν αρκετά χαμηλότερες, στα 129 εκατ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα