«Η σύνοδος της G20 δεν θα οδηγήσει σε νέο Μπρέτον Γουντς»

Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Στρος-Καν
Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2008 10:41
UPD:10:57

Η σύνοδος των ηγετών των βιομηχανικών χωρών και των αναπτυσσομένων οικονομιών (G20), που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, δε θα οδηγήσει σε μια νέα διεθνή συμφωνία όμοια με αυτή του Μπρέτον Γουντς, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δυο χρόνια για τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς. Πολλοί μιλούν για ένα δεύτερο Μπρέτον Γουντς. Αυτό ακούγεται καλά, όμως δεν πρόκειται να υπάρξει μια δεύτερη διεθνής συμφωνία», τονίζει ο Στρος-Καν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Τα μέλη της G20 αναμένεται να συζητήσουν την αναθεώρηση της λειτουργίας του ΔΝΤ. Ο διεθνής οργανισμός, όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, ιδρύθηκεστο πλαίσιο της συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς το 1944, η οποία καθόρισε τις διεθνείς νομισματικές και οικονομικές εξελίξεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπέρ της πλήρους αναθεώρησης της λειτουργίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι στο οποίο φέρεται να διαφωνεί η Ουάσινγκτον. «Θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού», έχει τονίσει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτήν την περίοδο της Ε.Ε.

Στη συνέντευξή του, ο Στρος-Καν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της G20. Εκπρόσωπος του Ομπάμα δήλωσε, πάντως, χθες ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος δε θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα