Κίνα: Πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 586 δισ. δολ.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 07:21
UPD:14:13
REUTERS

ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ στήριξη ύψους 4 τρισ. γιουάν (586 δισ. δολ.)ανακοίνωσε η Κίνα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο καθώς ο πλανήτης οδεύει σε ύφεση.

Τα κεφάλαια ίσα με περίπου το 1/5 του περυσινού ΑΕΠ της Κίνας, θα χρησιμοποιηθούν έως το τέλος του 2010, ανακοίνωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο στο Web site του. Μετά τη σύνοδο του G-20 (του οποίου μέλος είναι και η Κίνα) το Σαββατοκύριακο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας οι υπουργοί Οικονομίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να λάβουν «επείγοντα» μέτρα για να αναχαιτίσουν την οικονομική συρρίκνωση.

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας που συμβάλλει τα μέγιστα στην παγκόσμια ανάπτυξη σε χρονικό διάστημα λιγότερο μιας εβδομάδας από την μετάβαση του προέδρου Χου Τζιντάο στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τους ηγέτες του κόσμου για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε την προώθηση μέτρων μέσω του Κογκρέσου αμέσως μετά την ανάληψη του προεδρικού θώκου τον Ιανουάριο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νωρίτερα συμφωνία από την κυβέρνηση Μπους.

Η Κίνα αποτέλεσε το 27% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης πέρυσι, συμμετέχοντας περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας είπε στις 8 Νοεμβρίου η αύξηση των δαπανών στο εσωτερικό είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Χθες η Ταϊβάν, η οποία θεωρείται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για τέταρτη φορά σε δύο μήνες μετά τη μείωση των εξαγωγών τον Οκτώβριο τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα τριών ετών. Η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσαν επίσης τα επιτόκιά τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όπως και η People's Bank of China.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα