G-20: Ετοιμη για τη λήψη «έκτακτων» μέτρων για την οικονομία

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 07:57

H Ομάδα των 20 κρατών του κόσμου είναι έτοιμη να λάβει «έκτακτα» μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και κάλεσε τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα επιτόκια αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες, καθώς οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών μάχονται με την ύφεση που τις απειλεί.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε έκτακτα μέτρα προκειμένου να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα και να στηρίξουμε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του G-20 μετά τη σύνοδό του χθες στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. «Οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη νομισματική τους ευελιξία σύμφωνα με τα στοιχεία τους για να στηρίξουν τη σταθερή ανάπτυξη. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν και τη νομισματική πολιτική».

«Η λύση στην κρίση πρέπει να είναι άμεση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Βραζιλίας, Γκουΐντο Μαντέγκα, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να αλλάξουμε λάστιχο στο όχημα ενώ αυτό βρίσκεται εν κινήσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σήμερα η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας σηματοδότησε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα γενναία μείωση των επιτοκίων, τη μεγαλύτερη σε 17 χρόνια. Χθες η κεντρική τράπεζα της Ταϊβάν μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για τέταρτη φορά σε τέσσερις μήνες.

Ράλι έκαναν σήμερα οι ασιατικές μετοχές για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες με τον δείκτη MSCI Asia Pacific να σημειώνει άνοδο 3% και τον Nikkei 225 στην Ιαπωνία να αναρριχάται 5,5% στις 11:30 π.μ. στην Κίνα ο CSI 300 σημείωσε άνδοο 5,4%.

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα – οι χώρες BRIC – σχεδιάζουν από κοινού τη λήψη μέτρων για την αύξηση του εμπορίου και τη διοχέτευση κεφαλαίων μεταξύ των οικονομιών τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Κουντριν σε συνέντευξή του. Ο υφυπουργός Οικονομίας του Μεξικού, Αλεχάντρο Βέρνερ είπε ότι η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και οι χαμηλότερες τιμές τροφίμων σηματοδοτούν τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Οι υπουργοί Οικονομίας και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα των 20 βασίζονται στις συνομιλίες και το έργο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Η Bank of England μείωσε ήδη τα βασικά επιτόκια στο 3% την εβδομάδα που πέρασε ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε αυτόν τον μήνα δύο φορές τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η Federal Reserve των ΗΠΑ που μάχεται την οικονομική κρίση έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια στο 1%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι οι οικονομίες στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ευρωζώνη και τη Βρετανία θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος, στην πρώτη ύφεσή τους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την χαμηλότερη ανάπτυξη να περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις, οι κεντρικές τράπεζες μάλλον θα μειώσουν και άλλο το κόστος δανεισμού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι.

Χθες το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 4 τρισ. γιουάν (586 δισ. δολ.) έως το τέλος του 2010 για τη στήριξη της οικονομίας. Τα κεφάλαια θα δαπανηθούν στις κατοικίες χαμηλού ενοικίου, στις υποδομές στις αγροτικές περιοχές καθώς και σε δρόμους, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.

Η Κίνα αποτέλεσε το 27% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης πέρυσι, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, αναφέρει στην έκθεση του Απριλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα