Τουρκία: Συνεχίζει τον κύκλο των αμετάβλητων επιτοκίων

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 14:34
UPD:14:37
REUTERS/MURAD SEZER

Σταθερά κράτησε τα επιτόκια για έβδομο συνεχόμενο μήνα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με την προσδοκία ότι τα μέτρα της θα είναι ικανά για να αντιστρέψουν την απότομη πτώση της λίρας- που φέτος έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου- και να συγκρατήσουν τις τιμές- με τον πληθωρισμό να πλησιάζει στο 80%. 

Ειδικότερα, όπως αναμενόταν, η  Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτο μήνα, στο 14%. Με αυτή την απόφαση η Τουρκία συνεχίζει στην ανορθόδοξη πορεία της, κόντρα στην στροφή που παρατηρείται παγκοσμίως προς πιο «σφιχτές» νομισματικές επιλογές με στόχο να τιθασευτεί το πληθωριστικό κύμα, και γίνεται η χώρα με το πιο αρνητικό επιτόκιο στον κόσμο. 

Την ώρα που η ΕΚΤ ετοιμάζεται για μεγαλύτερη από την αύξηση επιτοκίων που είχε προαναγγείλει και η Fed συνεχίζει τον κύκλο των επιθετικών αυξήσεων, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραμένει ταγμένος στην ανορθόδοξη πολιτική του που θέλει τα χαμηλότερα επιτόκια να περιορίζουν τον πληθωρισμό.

Απομακρύνει επίσης όσους αξιωματούχους διορίζονται στην κεντρική τράπεζα και οι αποφάσεις τους δεν υπηρετούν τα erdoganomics του. Τα τελευτραία τέσσερα χρόνια έχει καρατομήσει τρεις κυβερνήτες που δεν ακολούθησαν τη γραμμή του. 

«Αναμένουμε από την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί εναλλακτικά μέτρα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους... Αυτό όμως που χρειάζεται η οικονομία είναι μια αύξηση επιτοκίων. Χωρίς αυτό, ο πληθωρισμός θα παραμείνει ανεξέλεγκτος και η λίρα αφύλακτη», σχολίασε το Bloomberg Economics. 

Να σημειωθεί επίσης ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των εμπορικών δανείων και του δείκτη αναφοράς της κεντρικής τράπεζας έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό σε δεδομένα από το 2011, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις μακροπροληπτικές πολιτικές και στις πολιτικές εξασφαλίσεων που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες για την υποχώρηση του δανεισμού.  Το μέσο επιτόκιο των εμπορικών δανείων αυξάνεται κάθε εβδομάδα από τα μέσα Μαΐου και προσεγγίζει το 30%, το υψηλότερο επίπεδο από μια νομισματική κρίση στα τέλη του 2018.

Οι προσπάθειες μέχρι στιγμής δεν έχουν μειώσει ιδιαίτερα τον δανεισμό, σημειώνει το Bloomberg. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων διάρκειας 13 εβδομάδων, όταν προσαρμόστηκε στις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας, επιβραδύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ήταν ακόμα πάνω από 40% στις 8 Ιουλίου - περίπου πέντε φορές υψηλότερος από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα