Οι αγορές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,5%

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 14:45
UPD:14:46
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης προεξοφλούν ήδη οι αγορές, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη.

Εγχώριες τραπεζικές πηγές, τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», ότι το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΕΚΤ συνεδρίασε τον Ιούνιο και ανέλαβε μια ασυνήθιστη δέσμευση να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα , για να ακολουθήσει  μια μεγαλύτερη κίνηση στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν.

Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής έκαναν δεύτερες σκέψεις και τώρα φαίνεται ότι θα αποφασίσουν  μια αύξηση 50 μονάδων βάσης. «Η  αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οδηγεί πλέον το ΔΣ της ΕΚΤ στο να αποκλίνει από την κατευθυντήρια γραμμή για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και να υιοθετήσει πιθανότατα αύξηση 50 μονάδων», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

Ήδη, η ABN Amro άλλαξε την  πρόβλεψή της σε 50 μονάδες βάσης από 25, με τις  χρηματαγορές να υιοθετούν αυτή την εκτίμηση.

Η ΕΚΤ είχε αυξήσει για τελευταία φορά τα επιτόκια πριν από 11 χρόνια, όταν πρόεδρός της ήταν ακόμα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Λίγους μήνες αργότερα, ο διάδοχός του Μάριο Ντράγκι αντέστρεψε αυτή την πολιτική, με αποτέλεσμα τα βασικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ να συνεχίσουν να μειώνονται.

Η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ, στοιχίζει την Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης με τις περίπου 80 κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο, που έχουν ήδη αυξήσει εφέτος, τα επιτόκιά τους.

Με δεδομένη πάντως την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, οι αγορές αναμένουν πάντως σήμερα με αγωνία και την παρουσίαση του νέου «εργαλείου» της ΕΚΤ για τον περιορισμό των αναταραχών στην αγορά χρέους καθώς αυξάνεται  το κόστος δανεισμού. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα