Fed: Ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης;

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 10:31
UPD:11:17
REUTERS/Kevin Lamarque

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ενδέχεται να συζητήσουν μια ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, αφού η νέα έκθεση για τον πληθωρισμό ασκεί νέες πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να δράσει πιθανώς πιο επιθετικά.

«Όλα παίζουν», είπε ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, σε δημοσιογράφους στην Φλόριντα, την Τετάρτη, αφού οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ταχύτερα από τις προβλέψεις κατά το έτος έως τον Ιούνιο. Ερωτηθείς εάν αυτό περιελάμβανε αύξηση των επιτοκίων κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα, απάντησε, «θα σήμαινε τα πάντα».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed είναι πιθανότερο να μην αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης όταν συνεδριάσει στις 26-27 Ιουλίου, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα άρχισε να χρησιμοποιεί απευθείας επιτόκια μίας ημέρας για να ασκεί νομισματική πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι Αμερικανοί είναι εξαγριωμένοι με τις υψηλές τιμές και οι επικριτές κατηγορούν τη Fed για την αρχική της αργή απόκριση.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, αρνήθηκε να πει εάν προτιμούσε να γίνει η πολιτική πιο επιθετική στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σημειώνοντας ότι υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσεις δεδομένων από τώρα και τότε. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» για αύξηση των επιτοκίων κατά λιγότερο από τις 75 μονάδες βάσης που έδωσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον περασμένο μήνα.

Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μαίρη Ντέιλι, μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη στους New York Times αργά την Τετάρτη, είπε ότι «η πιο πιθανή στάση μου είναι 0,75, λόγω των δεδομένων που έχω δει», προσθέτοντας ότι περίμενε ότι ο αριθμός ΔΤΚ θα ήταν υψηλό: «Είδα αυτά τα δεδομένα και σκέφτηκα: Δεν είναι καλά νέα. Δεν περίμενα καλά νέα.»

Δεδομένης της επιτάχυνσης του μηνιαίου πληθωρισμού, οι οικονομολόγοι της Nomura Securities International αναμένουν τώρα πλήρη αύξηση της ποσοστιαίας μονάδας του επιτοκίου αναφοράς της Fed στην προσεχή συνεδρίαση πολιτικής.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού της Fed έχει επιδεινωθεί και αναμένουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κλιμακώσουν τον ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων για να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους», ανέφεραν σε σημείωμα οι Aichi Amemiya, Robert Dent και Jacob Meyer της Nomura.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, σε ένα εύρος από 1,5% έως 1,75%, ότι ήταν πιθανή αύξηση είτε κατά 50 είτε κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα