Εκκληση για περικοπή των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων από την ΕΕ

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 12:16

Η ανάγκη λήψης νομοθετικών μέτρων για έλεγχο των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (Sovereign Wealth Funds – SWF) και άλλων επενδυτικών οχημάτων από τις «μη απελευθερωμένες» αναδυόμενες οικονομίες και για αποφυγή ταυτόχρονα μιας ενδεχόμενης «ολισθαίνουσας πορείας του προστατευτισμού» στην Ευρώπη, συζητείται στους κύκλους του Bruegel.

Πρόκειται για τη γνωστή δεξαμενής σκέψης οικονομικού προσανατολισμού με έδρα τις Βρυξέλλες, τα μέλη της οποίας έχουν θορυβηθεί από τη προσφυγή των βρετανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Barclays και η Lloyds TSB, σε κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και όχι στα κεφάλαια «διάσωσης» του Υπουργείου Οικονομικών που συνεπάγονται αποπληρωμή των κρατικών προνομιούχων μετοχών το συντομότερο δυνατό. Η Barclays έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση ύψους 7,3 δισ. στερλίνες από το Αμπού Ντάμπι και το Κατάρ.

Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του Bruegel εκτιμούν ότι η συνολική αξία των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων ανέρχεται σε 2 τρισ. στερλίνες ενώ το συνολικό απόθεμα κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των κεντρικών τραπεζών, είναι τριπλάσιο. Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι «μη απελευθερωμένες» ή απολυταρχικές χώρες ελέγχουν πλέον ποσοστό που υπερβαίνει το 15% του παγκόσμιου εθνικού προϊόντος.

Ο Lars-Hendrik Röller, πρώην κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ειδικός σε θέματα ανταγωνισμού, και ο Nicolas Véron, οι οποίοι ανήκουν στο Bruegel, υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την ευρωπαϊκή εκδοχή της επιτροπής ξένων επενδύσεων που λειτουργεί στις ΗΠΑ, η οποία έχει αποδειχθεί σχετικά φιλελεύθερη παρά τις προστατευτικές πιέσεις του Κογκρέσου.

Αισθητές έχουν γίνει οι προστατευτικές τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο μετά τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Πίτερ Μάντελσον, δήλωσε στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στον Κόλπο: «Δεν πρέπει να ορθώσουμε τείχη και να αποθαρρύνουμε τις επενδύσεις στην Ευρώπη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα