Γκ. Μπράουν: «Να οικοδομήσουμε μια αληθινά παγκόσμια κοινωνία»

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 12:13

Η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κρατούν, σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, τα κλειδιά στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

«Η συμμαχία ανάμεσα στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες- και ευρύτερα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες- μπορεί και πρέπει να προσφέρει ηγετικό ρόλο, όχι για να διαμορφώσουμε οι ίδιοι τους κανόνες, αλλά για να ηγηθούμε μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και δικαιότερης διεθνούς τάξης πραγμάτων», ανέφερε ο Μπράουν σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική.

Ο Γκόρντον Μπράουν και άλλοι ηγέτες συναντώνται το επόμενο σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν μακροπρόθεσμες λύσεις στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων, έπειτα από μια σειρά συντονισμένων κινήσεων ως προς τα επιτόκια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

«Κατά τρόπο μοναδικό –πρόσθεσε- έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να συνεργασθούμε ώστε το 2008 να μείνει στη μνήμη όχι μόνο για τις συνέπειες ενός οικονομικού κραχ που κατέκλυσε τον κόσμο, αλλά για την προσαρμοστικότητα και την αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίσαμε τη θύελλα, την οποία υπομείναμε και ξεπεράσαμε».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα ότι αν οι προθέσεις εξελιχθούν σε δράση, «μπορούμε μαζί να εκμεταλλευθούμε τη στιγμή της αλλαγής στον κόσμο μας για να δημιουργήσουμε μια αληθινά παγκόσμια κοινωνία».

«Μπορούμε να δράξουμε τη στιγμή και να οικοδομήσουμε μια αληθινά παγκόσμια κοινωνία», σημείωσε ο Μπράουν και κατέληξε: «Το μήνυμά μου είναι ότι πρέπει να είμαστε: διεθνιστές και όχι προτεξιονιστές, παρεμβατικοί και όχι ουδέτεροι, προοδευτικοί και όχι αντιδραστικοί, διορατικοί και όχι καθηλωμένοι από τα γεγονότα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα