Διευκρινίσεις για ΕΤΑΚ

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 16:09
UPD:16:33

Διευκρινίσεις σχετικά με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας.

Όπως είπε ο κ. Μπέζας, για το 2009 και τα επόμενα έτη, απαλλάσσεται η κύρια κατοικία των φυσικών προσώπων από την υποχρέωση καταβολής του Τέλους, εφόσον έχει επιφάνεια μέχρι 200τ.μ και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Το όριο των 300.000 ευρώ έχει τεθεί, ώστε να μην έχουν την ίδια απαλλαγή μια κατοικία 200τμ σε μια περιοχή μικρής εμπορικής αξίας, με μια ίσης επιφάνειας κατοικία σε περιοχή όμως μεγάλης εμπορικής αξίας. ¶ρα δεν ευνοούνται οι κατέχοντες μεγάλης αξίας περιουσία.

Η κύρια κατοικία θα δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση του 2009. Ειδικά για το 2008, πρώτο έτος εφαρμογής του ΕΤΑΚ, ο νόμος προβλέπει ότι, θα αφαιρείται ποσό έως 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία.

Διευκρινίσεις Αν. Μπέζα για ΕΤΑΚ - Ε9

Διευκρινίσεις Αν. Μπέζα για ΕΤΑΚ - Ε9

Επιπρόσθετα, λαμβάνεται πρόνοια για τους μικροϊδιοκτήτες και τους αγρότες, αφού προβλέπεται η απαλλαγή από το ΕΤΑΚ των αγρών, των αγροτεμαχίων και γενικά των εκτός σχεδίου οικοπέδων, δηλαδή των οικοπέδων που δηλώνονται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9.

Επίσης προβλέπεται η απαλλαγή από τον κανόνα του 1ευρώ/τμ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των αγροτών,(όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων), των βοηθητικών χώρων(parking και αποθήκες) καθώς επίσης και των κτισμάτων που βρίσκονται σε δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων.

Υποκείμενα στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων είναι τα νομικά πρόσωπα, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, για την ακίνητη περιουσία τους που βρίσκεται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. Σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα που φορολογούνται με συντελεστή 0,6%, τα φυσικά πρόσωπα φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή 0,1%.

Τα νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται να υποβάλλουν από μόνα τους δήλωση ΕΤΑΚ μέχρι και την 15η Μαΐου του οικείου έτους. Στη δήλωση αυτή υπολογίζουν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων τους (με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού) και το φόρο που τους αναλογεί. Για το 2008, λόγω της πρώτης εφαρμογής του ΕΤΑΚ, η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων των νομικών προσώπων παρατάθηκε μέχρι 27 Ιουνίου 2008.

Σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα, τα φυσικά πρόσωπα δεν υποχρεούνται να προβούν τα ίδια σε υποβολή δήλωσης ΕΤΑΚ. Η δήλωση ΕΤΑΚ φυσικών προσώπων για το έτος 2008, δημιουργείται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά από επεξεργασία των Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (έντυπο Ε9) των ετών 2005 έως και 2008.

Η τελική εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε πολίτη την 1.1.2008, η οποία όπως ανέφερα προκύπτει μετά τη σχετική επεξεργασία από τη ΓΓΠΣ, γνωστοποιείται με το εκκαθαριστικό σημείωμα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008. Στο ίδιο σημείωμα συμπεριλαμβάνεται η φορολογητέα αξία κάθε ακινήτου και ο συνολικός φόρος που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτήτη.

Για τα επόμενα έτη, ως δήλωση φυσικού προσώπου θα θεωρείται η διαμορφωμένη από τη ΓΓΠΣ δήλωση, με τις μεταβολές της περιουσιακής ή οικογενειακής κατάστασης που επέρχονται και οι οποίες θα υποβάλλονται με δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Όπως είπε ο υφυπουργός, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπολογιστεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, λόγω ελλείψεων και λαθών που εντοπίστηκαν από τη ΓΓΠΣ στις δηλώσεις Ε9 (για παράδειγμα δεν έχει δηλωθεί η επιφάνεια του ακινήτου, η θέση του, το είδος του ακινήτου κλπ). Στις περιπτώσεις αυτές, θα αποστέλλεται στον υπόχρεο επιστολή, στην οποία θα αναφέρονται τα λάθη ή οι παραλείψεις που διαπιστώθηκαν μετά την επεξεργασία των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων των ετών 2005 έως 2008.

Η διόρθωση των λαθών και η αποκατάσταση των ελλείψεων των στοιχείων ακινήτων θα πραγματοποιείται, είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center), είτε με τη χρήση διαδικτυακής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-9.gr. Η διόρθωση με έναν από τους δύο αυτούς τρόπους, θα επέχει θέση δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Η χρήση του internet είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που απαιτείται ο γεωγραφικός προσδιορισμός της θέσης του ακινήτου.

Δέκα (10) ημέρες από την παραλαβή της επιστολής της ΓΓΠΣ, στην οποία θα επισημαίνονται τα λάθη και οι ελλείψεις, ο πολίτης οφείλει να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο, ή εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει το δικτυακό τόπο, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

Μετά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, αν ο φορολογούμενος διαφωνεί με τα στοιχεία της δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, μπορεί να προβεί σε ορισμένες διορθώσεις που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία ακινήτου, την προσθήκη ή τη διαγραφή ορισμένου ακινήτου, υποβάλλοντας νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2008 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Αν οι διορθώσεις έχουν ως συνέπεια τη μείωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων ή τη διαγραφή ορισμένου ακινήτου, είναι φυσικό ότι απαιτείται και η προσκόμιση ορισμένων δικαιολογητικών.

Αν ο πολίτης αμφισβητεί τη φορολογητέα αξία ακινήτου που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα, μπορεί να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση επανεκκαθάρισης, σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα που έχει προβλεφθεί.

Παρόμοια αίτηση επανακκαθάρισης θα υποβάλλεται και στις περιπτώσεις αμφισβήτησης του τρόπου κατανομής του αφορολόγητου της κατοικίας για το έτος 2008, όπως για παράδειγμα λόγω συνιδιοκτησίας.

Η αίτηση αυτή θα υποβάλλεται μαζί με συνημμένη υπεύθυνη δήλωση – πρόκειται για τη δήλωση στην οποία αναφερθήκαμε στο δελτίο τύπου – και με την οποία θα δηλώνονται τα εμπράγματα δικαιώματα, για τα οποία θα ζητείται η απαλλαγή καθώς και οι λοιποί συνιδιοκτήτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα