ΥΠΟΙΚ προς τράπεζες - servicers: Ανεβάστε ρυθμούς στις ρυθμίσεις δανείων

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 11:39
UPD:11:42
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Πιέσεις προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) ασκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να αυξηθεί η ένταση για τις ρυθμίσεις δανείων στο πλαίσιο τόσο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όσο και των διμερών συμφωνιών. 

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί το ποσοστό των ρυθμίσεων δανείων, ο τελικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων, απέχει από το επιθυμητό, κατά το υπουργείο Οικονομικών, τελικό ύψος. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταφέρθηκε δυσαρέσκεια από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και ζητήθηκε από τράπεζες και servicers να ανεβάσουν ρυθμούς έτσι ώστε από την μία πλευρά να επιτευχθούν οι στόχοι και από την άλλη να ικανοποιήσει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την αποστολή του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών και από την Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται η θέση της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου, εκπρόσωποι των τραπεζών με αρμοδιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, των servicers, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ενώ την Τράπεζα της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Ηλίας Πλασκοβίτης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τράπεζες και servicers δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην ρύθμιση των δανείων μέσα από τον εξωδικαστικό και αυτό διότι θεωρούν ότι αν μπουν σε αυτή την διαδικασία μπορεί τα ποσοστά «κουρέματος» να είναι μεγαλύτερα από αυτά που υπολογίζουν και για τον λόγο αυτό είναι χαμηλά στην ιεραρχία των επιλογών. Αντίθετα στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι διμερείς συμφωνίες είναι ο μοναδικός ορθόδοξος δρόμος, έτσι ώστε το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος να μπει σε τροχιά διευθέτησης και να αποφευχθούν δυσάρεστες επιλογές όπως, για παράδειγμα, οι πλειστηριασμοί, μία επιλογή που φέρεται να αξιοποιούν ιδιαίτερα τράπεζες και servicers.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αρμόδια Γραμματεία, οι τράπεζες προχωρούν σε απορρίψεις ρυθμίσεων, είτε μέσω του εξωδικαστικού, είτε σε διμερές επίπεδο σε ποσοστό 67%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εταιρείες διαχείρισης διαμορφώνεται στο 34%. Να σημειωθεί ότι με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι δόσεις για χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται σε 240, ενώ για οφειλές προς τις τράπεζες μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 420 δόσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αποφασισμένοι να λάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα βάλουν την όλη διαδικασίες στις ράγες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο το θέμα να φτάσει και στη Βουλή.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα